SOLSONA ACULL UNA MOSTRA DE CULTURA POPULAR AMB LA PARTICIPACIÓ DE 14 COLLES

L’organitza el col•lectiu Gegants del Tros el diumenge 3 de setembre durant el matí

 

El primer diumenge de setembre durant tot el matí, dins els actes previs de la Festa Major, Solsona acollirà una mostra de cultura popular que reunirà 14 colles de gegants, bestiari i balls populars de diferents indrets del país. L’organitza el col•lectiu Gegants del Tros amb la col•laboració de l’Ajuntament i la Diputació de Lleida.
El programa començarà amb una plantada d’elements folklòrics a dos quarts d’onze a l’entorn del portal del Castell i continuarà amb una cercavila pel nucli antic a partir de tres quarts de dotze, que culminarà amb una exhibició de balls a la una davant l’Ajuntament. Entre les comparses que han confirmat la seva participació hi ha, per exemple, els gegants de la Plaça Nova de Barcelona, els de Ripoll, l’Aligueta i el Lleó del Vendrell i els bastoners de Súria.
Un dels objectius de la primera mostra de cultura popular de Solsona és “donar a conèixer la ciutat com a nucli i punt indestriable de la cultura popular catalana, així com aportar elements singulars del folklore i els seus seguicis d’altres ciutats de Catalunya mai vistos a l’entorn solsoní”, expliquen els joves germans Pau i Jan Reig, impulsors i responsables de Gegants del Tros. Per fer-ho, han prioritzat la presència de “figures i balls populars amb cert renom en el panorama festiu català, i amb una història i uns orígens singulars”.
La voluntat dels organitzadors és que aquesta data sigui obligatòria en el calendari dels aficionats a la imatgeria festiva del nostre país. Segons ells, la resposta de les entitats convidades ha estat“gratament sorprenent”, ja que “la majoria han coincidit a afirmar que és una oportunitat de mostrar els seus elements en un àmbit festiu singular”, al nucli antic de Solsona i a les portes de la seva Festa Major.
L’any passat aquesta entitat ja va organitzar una trobada de gegants, en aquell cas la vigília de la Diada Nacional de Catalunya, amb motiu de la inauguració de la geganta Cecília Regàs, parella del gegant General Moragues. Gegants del Tros té per finalitat promocionar la cultura popular catalana i solsonina amb diferents elements de la imatgeria festiva. Va néixer arran de l’afició dels germans Reig de construir peces, una pràctica que els ha dut a eixamplar el seu elenc quantitativament i amb una tècnica i uns acabats cada cop més evolucionats. Actualment diverses persones participen en aquest projecte de forma altruista amb l’organització d’esdeveniments com la mostra de cultura popular del 3 de setembre.