Berga reflexiona sobre la funció integradora dels jocs en una jornada

El passat dissabte 9 d’abril va tenir lloc al Pavelló de Suècia de Berga la quarta edició del cicle “Els jocs en la història”, que anualment organitza el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner. L’edició d’enguany, titulada “Els jocs i la interculturalitat”, va comptar en l’organització amb l’Ajuntament de Berga i es va incloure en la tercerca jornada del Projecte Educatiu de Ciutat de Berga.

Les ponències, comunicacions i pòsters presentats van aportar elements d’anàlisi sobre l’exportació de jocs en les diverses onades migratòries de persones dels territoris de parla catalana cap altres indrets, en diferents moments de la història i en l’actualitat, així com de la importació de jocs i modalitats de jocs per part dels diferents col·lectius de nouvinguts que s’han establert a casa nostra en les darrres dècades, o la integració d’aquests col·lectius en grups de joc tradicional autòctons. Al primer grupcorrespondria un estudi presentat sobre els jocs que els emigrants valencians van portar a Algèria a finals del segle XIX i principis del XX, així com la intevenció que va explicar la implantació de les bitlles catalanes a altres indrets d’Europa i d’Amèrica. Al segon grup correspondria el projecte “Tots som una colla” de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, o diverses recerques fetes des de la universitat, centres d’estudis i investigadors, en col·lectius d’equatorians, pakistanesos, etc. que viuen a Catalunya.

El centenar d’assistents als diferents actes van tenir ocasió de visitar una mostra fotogràfica sobre la Patum Infantil de Berga i una mostra d’audiovisuals sobre el tema, així com de participar en un taller pràctic amb jocs de taula de diverses cultures. També van tenir lloc dos debats sobre la relació entre joc tradicional, patrimoni, identitat, educació…

Podeu consultar-ne el programa complet aquí.

Una resposta a “Berga reflexiona sobre la funció integradora dels jocs en una jornada

  1. Llàstima que ens enterem quan ha passat !!!!! No vaig rebre informació, i la veritat és que el tema interessa a nivell personal en ser col·leccionista de jocs i joguines.
    Altra vegada serà !!!

Deixa un comentari