La Patum i altres patrimonis

Allò que la gent som capaços d’imaginar col·lectivament és molt valuós. La Cultura és una construcció simbòlica que fem els humans. Mengem, cantem i ens emocionem seguint pautes apreses en família, en colla, en societat. Inventem tradicions, creiem en mites i construïm noves llegendes. Però si una cosa sabem fer és crear col·lectivament el prodigi de la festa.

Els Països Catalans són terra de festes i de festers. Algunes festes i tradicions pròpies com la Patum de Berga, el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la de Mallorca, el flamenc dels gitanos catalans i els Castells, són ja patrimoni de tota la Humanitat. Però hi ha aspectes d’aquest patrimoni intangible que mereixen una mirada íntima, una perspectiva interna per entendre millor la seva dinàmica.

En aquesta terra passen sovint aquestes coses, cada tarda que les dones i els homes baixen de casa i es troben al local de la comissió de festes per a imaginar com serà el guarnit. A cada tall de tisora, a cada cop de martell es construeix alguna cosa més que una il·lusió.

Darrera d’aquests prodigis hi ha un patrimoni que cal valorar. El Museu ha documentat les festes i a la gent que les fa, en viu i en directe, i ho ha fet captant les imatges dels processos de treball o de creació col·lectiva en un espai i durant un temps tan extraordinaris com efímers.

Aquesta pràctica transcendeix les disciplines i s’aplica de forma eficaç i propera a la societat més immediata, perquè implica de forma activa els protagonistes de la cultura, transforma de forma petita i concreta realitats dinàmiques i ben carregades de símbols, potencia valors a l’escala més propera, menuda, modesta, humana. Aquesta exposició proposa un itinerari objectual i conceptual de la ma de la gent que fa les festes, els altres patrimonis.

La presentació tindrà lloc al Museu Etnològic de Barcelona el diumenge 29 de maig a les 12 hores del migdia

Deixa un comentari