La vida a pagès. Estudi de la Masia Catalana

L’exposició La vida a pagès. Estudi de la Masia Catalana fa estada al Centre de Lectura de Reus fins al 30 de juliol.

És fruit de la recerca que des de 2007 han realitzat Josep Font i Montserrat Solà a partir de l’estudi del fons documental corresponent a l’Estudi de la Masia Catalana, un projecte de gran abast, nacional i multidisciplinar que pretenia estudiar i publicar una gran obra sobre la masia catalana i la vida pagesa.

Exposició sobre l’Estudi de la Masia Catalana al MHC (foto: M.Solà)

Entre el 1923 i el 1936 un grup de científics i humanistes va recórrer les terres de Catalunya i les Illes Balears documentant aquesta vida a pagès. Eren l’equip de l’Estudi de la Masia Catalana, un projecte d’institucionalització cultural del Noucentisme ideat i finançat per Rafael Patxot, un dels principals mecenes del segle XX a Catalunya. L’encàrrec, fet al Centre Excursionista de Catalunya, pretenia cartografiar l’arquitectura, el cicle de la vida i l’any a pagès, les relacions jurídiques, els oficis i costums, etc., a l’entorn de la masia, el lloc i la possessió. Però aquesta mena d’enciclopèdia del món rural responia a altres raons, ultra l’ampliació del coneixement i la patrimonialització del moment. En l’esperit del Noucentisme hi ha la convicció que l’essència de la catalanitat, els fonaments de la societat i de la família del futur, els valors morals que han de donar impuls i horitzó al país, estan dipositats en un determinat món rural que alhora que s’estudia es va construint i fixant.

L’exposició, patrocinada per l’Obra Social “Unnim” i Obra Social “Sa Nostra”, permet conèixer la història i desenvolupament d’aquest gran projecte cultural i divulgar part del fons fotogràfic format per 131 àlbums fotogràfics que contenen més de 7.700 fotografies. Des de l’abril de 2010 ha itinerat per Sant Feliu de Guíxols, Solsona, Tàrrega, Cambrils, Palma, Maó, Ciutadella, Eivissa, Barcelona i altres poblacions. Aquest 2011 inclou un audiovisual sobre la biografia de Rafael Patxot que ha estat cedit per la Diputació de Barcelona.

Durant la seva estada a Reus, es convoca una visita guiada dimecres 6 de juliol a dos quarts de vuit del vespre. Cal inscriure’s a l’adreça correu@carrutxa.org

Leave a Reply