II curs de reparació i manteniment d'embarcacions de fusta a Palamós

L’objectiu final d’aquests curs és apropar aquelles persones interessades en les embarcacions tradicionals i la feina del mestre d’aixa mitjançant un exercici pràctic on, sota la supervisió de professionals, es faran les tasques més habituals d’aquest ofici.

Disposarem d’un bastiment singular, el Pepito, per treballar amb peces i fustes amb dimensions reals. Aquest llagut és un supervivent d’una altra època i un cas força excepcional de durabilitat si tenim en compte els materials de construcció i la seva funcionalitat en un món, com és el de la pesca, cada vegada més competitiu. Per aquests motius exposats pensem en la importància de la restauració i la preservació del Pepito, construït a la platja de Palamós el 1916 pel mestre d’aixa Jaume Costa Julià.

La seva eslora, 25 pams, fa d’aquest bastiment una peça destacable, ja que si bé han arribat als nostres dies barques més petites de primers del darrer segle, hi ha molt poques unitats de les dimensions d’aquest llagut que podem considerar dels grossos. El curs està adreçat a vuit alumnes, majors d’edat, interessats en la construcció naval, la navegació tradicional i la recuperació de la nostra cultura marinera. El contingut de les sessions contemplen la teoria però sobretot la pràctica i la manipulació d’eines i materials emprats per mestres d’aixa en la construcció de bastiments tradicionals tot familiaritzant-los amb un vocabulari ric i propi que també cal posar en valor.

El curs està previst per als dissabtes 24 de setembre i 1, 8 i 15 d’octubre de 2011 en una franja horària de les 9h. del matí fins les 13:30h. a la drassana d’en Nicolas a Palamós.


Els continguts de les sessions seran els següents:

Dissabte 24 de setembre:Presentació i objectius, eines i definició de tasques. Confecció d’una caixa de mariner per a familiaritzar-nos amb les eines del mestre d’aixa i la fusta.

Dissabte 1 d’octubre: Substitució de peces. Confecció de noves peces mitjançant plantilles per a la substitució de fustes en mal estat.

Dissabte 8 d’octubre:  Substitució de peces. Confecció de noves peces mitjançant plantilles per a la substitució de fustes en mal estat.

Dissabte 15 d’octubre: Calafateig. Neteja de juntes retirant estopa i massilla velles i polir juntes per  posar l´estopa nova dins els coments.

Totes aquestes tasques estaran supervisades pels calafats professionals, en Jaume Cusí i en Nicolas Stoll, mentre que la part teòrica, una hora per a cada sessió, seran a càrrec Raül Mata, Patró Major de Cabotatge i Tècnic en Patrimoni Surant; Quim Pla, Capità de la Marina Mercant i especialista en navegació a vela; i Miquel Martí, Director del Museu de la Pesca i Tècnic en Patrimoni marítim.

Aquest curs, organitzat per la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) i el Museu de la Pesca, compta amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ramon Muntaner.

Més informació: Museu de la Pesca  Tel:972 601 244  museudelapesca@palamos.cat

Deixa un comentari