Fronteres de la comunitat, comunitat de frontera. El cas del Sénia

Per segon any consecutiu diverses entitats de l’Observatori per a la Recerca Etnològica a Catalunya organitzen, dins el programa conjunt “Cultura Viva”, la presentació de les recerques del seu àmbit territorial o temàtic finançades pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

En aquest marc, el divendres 16 de setembre l’Institut Ramon Muntaner i el Museu del Montsià, conjuntament amb l’associació cultural “lo Rafal”, promouen la presentació de la recerca de l’Inventari del Patrimoni Etnològic realitzada entre els anys 2008 i 2010 “Fronteres de comunitat, comunitat de frontera. El cas del Sénia”. La conferència anirà a càrrec de l’antropòleg Raimon Collet, investigador principal de la recerca.

L’objectiu principal d’aquesta investigació ha estat el de dur a terme una descripció i anàlisi etnogràfiques de la zona de les terres del Sénia en un àmbit molt concret: el de la conformació de la identitat col·lectiva local a partir de les percepcions i relacions amb el territori. La forja d’aquesta identitat passa indefectiblement per la presència de la frontera autonòmica a la zona, i de l’actuació i el rol de les diferents administracions polítiques en plantejar i potenciar una determinada visió de l’espai social, entenent com espai social no només la gestió administrativa del territori sinó també els discursos i ideologies que apel·len a la història del territori i a la cultura i identitat de la població. Així, es va estudiar el desenvolupament de la identitat de la població en relació al territori, primerament mitjançant les relacions entre els diferents pobles de la zona, quins límits simbòlics són remarcats en la seva vida diària i les percepcions que adopta una part de la població en relació al límit que representa el riu. La recerca es va centrar en l’estudi de tres manifestacions culturals molt importats de la zona: les festes de bous, la jota i la caça amb barraca.

Lloc: Casa O’Connor. C. de la Generalitat, 8, Alcanar
Data: divendres 16 de setembre, a les 20.00 h
Més informació: Museu del Montsià. Tel. 977 702 402, info@museumontsia.org / Institut Ramon Muntaner. Tel. 977 401 757, carles@irmu.org

Deixa un comentari