VII Col·loqui d'Estudis Transpirinencs.Els Pirineus visitats: del segle XVIII a l'excursionisme.

VII COL·LOQUI D’ESTUDIS TRANSPIRINENCS. ELS PIRINEUS VISITATS: DEL SEGLE XVIII A L’ACTUALITAT

Investigadors del Pirineu donen una molt bona acollida a un col·loqui on es presentaran i es debatran les seves recerques al voltant de l’excursionisme, els viatges i el turisme pirinencs

La setena edició del Col·loqui d’Estudis Transpirinencs, que, amb el títol Els Pirineus visitats: del segle XVII a l’actualitat se celebrarà a Salardú (la Val d’Aran) els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre, ha tingut una molt bona acollida entre la comunitat científica del Pirineu. Aquesta hi participarà amb la presentació d’un total de vint-i-quatre comunicacions, repartides en els dos àmbits de treball en què s’estructura el col·loqui: “La descoberta dels Pirineus: dels balnearis a l’excursionisme” i “Els turismes de la modernitat”. Juntament amb les comunicacions, també cal destacar la conferència inaugural, que anirà a càrrec de la Dra. Francesca Español i Beltran (professora d’Història de l’art medieval a la Universitat de Barcelona i presidenta dels Amics de l’Art Romànic-Institut d’Estudis Catalans), la ponència del Dr. Francesc Roma i Casanovas (Fundació Universitària del Bages, Universitat Oberta de Catalunya i  Universidad Nacional de Educación a Distancia) i la  taula rodona “Els turismes de la modernitat”, moderada per Pèir Cots Casanha (president de la Seccion d’Istòria der Institut d’Estudis Aranesi) i que comptarà amb la participació de Jordi Abella i Pons (director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, coordinador de la Xarxa de Museus de l’Alt Pirineu i l’Aran); Joaquim Alsina (president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí)  i d’Alfred Pérez Bastardas (secretari de la Societat Catalana d’Estudis Històrics-Institut d’Estudis Catalans i de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia i membre del Grup de Recerca de la Cerdanya).

A més de les sessions científiques s’han programat més activitats relacionades amb la mateixa temàtica, com un cinefòrum amb documentals inèdits de la Vall d’Aran i del Pirineu dels anys seixanta, el divendres al vespre, i la visita cultural al Museu dera Val d’Aran, el diumenge al matí.

El proper diumenge 25 de setembre finalitza el termini d’inscripció al VII Col·loqui d’Estudis Transpirinencs. Les persones que estiguin interessades en assistir-hi trobaran una butlleta d’inscripció telemàtica a l’enllaç http://www.sre.urv.cat/irmu/transpirinencs/index.php. Per a més informació, l’adreça electrònica de la secretaria del col·loqui és pineda@irmu.org.

El Col·loqui està organitzat pel Conselh Generau d’Aran; l’Archiu Generau d’Aran; l’Institut d’Estudis Aranesi; el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès; l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran; el Centre d’Estudis Ribagorçans; el Patronat Francesc Eiximenis  de la Diputació de Girona; l’Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i compta amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Naut Aran, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida; la Fundació Josep Irla; la Fundació Nous Horitzons; Pyrineo 2011. Año Internacional de los Pirineos, la CTP – Comunitat de Treball dels Pirineus; La Mañana; el PyrenMuseu; Viure als Pirineus i el Diari Segre.

PROGRAMA DEFINITIU

Salardú (la Val d’Aran), 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre de 2011

Divendres, 30 de setembre

17.00 h – Recollida de la documentació

19.00 h – Inauguració

19.30 h –  CONFERÈNCIA INAUGURAL

“El Pirineu desvetllat: viatges i descoberta del patrimoni medieval” a càrrec de la Dra. Francesca Español i Beltran (professora d’Història de l’art medieval a la Universitat de Barcelona; presidenta dels Amics de l’Art Romànic-Institut d’Estudis Catalans).

22.30 h – Cinefòrum  al PyrenMuseu

Dissabte, 1 d’octubre

9.30 h – Recollida de la documentació

9.45 h – PONÈNCIA ÀMBIT 1

“Descobrir la muntanya, descobrir els Pirineus: de la imatge medieval a la muntanya catalana”,a càrrec del Dr. Francesc Roma i Casanovas (Fundació Universitària del Bages; Universitat Oberta de Catalunya; Universidad Nacional de Educación a Distancia).

10.30 h – Pausa-cafè

11.00 h – COMUNICACIONS. ÀMBIT 1

11.00 – 11.10 h –  “Viatgers pioners en Pirenéu Aranés. Apunts sus eth Prepireneisme, segles XVI-XVIII”,a càrrec de Claudi Aventin-Boya (Institut d’Estudis Aranesi).

11.10 – 11.20 h – “Jean Bepmale (1852-1921). Un aranesista e pireneista  desconeishut”, a càrrec de Claudi Aventin-Boya (Institut d’Estudis Aranesi).

11.20 – 11.30 h – “Els Pirineus com a zona de resistència. Visió militar del Pallars (1945-1950)”, a càrrec de Josep Clara (Universitat de Girona).

11.30 – 11.40 h – “Maurice Gourdon e eth Plan de Beret”, a càrrec de Pèir Còts e Casanha (Seccion d’Istòria der Institut d’Estudis Aranesi).

11.40 – 11.50 h – “La descoberta dels Pirineus a partir de dos fons fotogràfics conservats a l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Girona. Joan Xicart Rigual i Rafael Masó Valentí”, a càrrec de Gemma Domènech (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) i Rosa Maria Gil (historiadora i arxivera).

11.50 – 12.00 h – “Una mirada als Pirineus. Mapes en redós del Tuc deth Pórt de Vielha”, a càrrec de Rosa Anna Felip i Fillat (Cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya).

12.00 – 12.10 h – “Viatgers francesos que van travessar la frontera pirinenca al segle XIX”, a càrrec de Manel Figuera (Associació Llibre del Pirineu).

12.10 – 12.20 h – “Josep Zulueta a l’Urgellet: un primer contacte en clau electoral”, a càrrec de Carles Gascón Chopo (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell).

12.30 h – Taula rodona: Els turismes de la modernitat”, amb la participació de:

Jordi Abella i Pons (director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, coordinador de la Xarxa de Museus de l’Alt Pirineu i l’Aran).

Joaquim Alsina (president de l’ Associació Catalana d’Estacions d’Esquí).

Alfred Pérez Bastardas (secretari de la Societat Catalana d’Estudis Històrics-Institut d’Estudis Catalans i de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia. Membre del Grup de Recerca de la Cerdanya).

Modera: Pèir Cots Casanha, president de la Seccion d’Istòria der Institut d’Estudis Aranesi.

14.00 h – Dinar

16.00 h – COMUNICACIONS. ÀMBIT 1 (continuació)

16.00 – 16.10 h – “Es visites de Juan Francisco de Gracia, Francisco de Zamora, Pascual Madoz e Juli Soler Santalò. 1613-1789-1835-1906. Eth Terçon de Lairissa”, a càrrec de Maria  Pau Gómez Ferrer (Directora der Archiu Generau d’Aran).

16.10 – 16.20 h – “La frontera pirinenca dels botànics i primers excursionistes dels segles XVIII-XIX”, a càrrec d’Antoni Llagostera Fernández (Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès).

16.20 – 16.30 h – “La Ribera de la Seu vista pels enginyers de mines del segle XIX”, a càrrec de Lluís Obiols Perearnau (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell).

16.30 – 16.40 h – “La descoberta de la música tradicional del Pirineu. Palmira Jaquetti i l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”, a càrrec de Josefina Roma (Universitat de Barcelona).

16.40 – 16.50 h – “Coneixement del patrimoni artístic aranès a través de fotografies i documents dels primers turistes”, a càrrec d’Elisa Ros Barbosa (Airau de Patrimòni Culturau – Conselh Generau d’Aran).

16.50 – 17.00 h – “Els Banhs de Les: un establiment termal de la Val d’Aran al segle XIX”, a càrrec de M. Àngels Sanllehy i Sabi.

17.00 – 17.10 h – “El prehistoriador Édouard Harlé, enginyer i excursionista dels Pirineus”, a càrrec de Narcís Soler Masferrer (Universitat de Girona i Institut d’Estudis Gironins) i Joaquim Soler Subils.

També es presentaran les següents comunicacions de l’àmbit 1:

“Gravats rupestres del coll d’Ares”, de Jordi Casamajor (Societat Andorrana de Ciències i Universitat d’Andorra).

“Paisatge i mirades a la Ribagorça menys coneguda: la construcció intangible de la marginalitat”, d’Alexis Sancho Reinoso (Universitat de Barcelona).

17.15 h – COMUNICACIONS. ÀMBIT 2

17.15 – 17.25 h – “Representacions audiovisuals dels Pirineus: les postals modernes”, a càrrec d’Helena Alonso Capdevila (Universitat de Lleida).

17.25 – 17.35 h – “Parlem de paisatge”, a càrrec de Mireia Boya Busquet (Professora associada al Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra).

17.35 – 17.45 h – “La travessa de 1882 als Pirineus de Jacint Verdaguer. L’ascenció a l’Aneto des de la Seu d’Urgell”, a càrrec de Bernat Gasull i Roig.

17.45 h – 17.55 h –“De “Txuria gora” (Lo blanco arriba) a “Correu, correu, que la blanqueta s’escapa”. Una idea para la puesta en valor del patrimonio inmaterial del paisaje pirenaico a través de los mismos mitos en versión vasca y catalana”, a càrrec de Xabier Kerexeta Erro (KALEGOI kultura, ondare).

17.55 h – 18.05 h – “El turisme farmacèutic al Pirineu”, a càrrec d’Àngels Mach i Buch (Farmacèutica comunitària a Canillo. Societat Andorrana de Ciències).

18.05 – 18.15 h – “La cooperació transfronterera als Pirineus en matèria de turisme”. a càrrec de Xavier Oliveras González (Departament de Geografia. Universitat Autònoma de Barcelona).

18.15 – 18.25 – “ PyrenMuseu, Pyrenades i Pirineisme”, acàrrec de Manel Rocher (Director del Refugi Rosta i fundador del PyrenMuseu i de Pyrenades).

18.30 h – Debat

19.30 h – Cloenda

Diumenge

11.00 – 14.00 h – Visita al Museu dera Val d’Aran

Secretaria del Col·loqui:

Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada

dels centres d’estudis de Parla Catalana

Tel. 977 401757/Fax 977 414053

Adreça electrònica: pineda@irmu.org

Informació: www.irmu.org

Organització:

Conselh Generau d’Aran, Archiu Generau d’Aran, Institut d’Estudis Aranesi, Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, Centre d’Estudis Ribagorçans, Patronat Francesc Eiximenis – Diputació de Girona, Institut Ramon Muntaner, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana

Amb el suport de:

Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de CatalunyA, Ajuntament de Naut Aran, Institut d’Estudis Ilerdencs – Diputació de Lleida, Fundació Josep Irla, Fundació Nous Horitzons, Pyrineo 2011, CTP – Comunitat de Treball dels Pirineus, La Mañana, PyrenMuseu, Viure als Pirineus, Diari Segre.

Deixa un comentari