Onzena temporada de les Converses de Taverna, a Palamós

La primera cita s’inicia amb el tema La pesca de la teranyina amb l’Estrella Polar

El segon divendres de cada mes ens trobarem per xerrar i aprendre dels nostres avis i àvies, pescadors, mariners i gent de mar protagonistes del nostre passat i present marítim.

Aquesta iniciativa del Museu de la Pesca pretén acostar els sabers de la gent del mar al públic en general en un ambient distès com és el d’una taverna portuària. Cada segon divendres de mes, a les set del vespre i durant una hora, les Converses que tenen un caràcter intergeneracional, esdevenen un espai per a la participació de la gent gran, els coneixements de la qual conformen una part del nostre patrimoni immaterial.

Els temes d’aquesta temporada són els següents:

  • 14 oct. 11: La pesca de la teranyina amb l’Estrella Polar

 

  • 11 nov. 11: Com s’organitzen els pescadors?

 

  • 9 març. 12: La vida als fars

 

  • 20 d’abril 12: la pesca d’arrossegament amb la Gacela

 

  • 11 maig 12 Consignataris i camàlics al moll comercial

 

  • 8 juny 12 La cuina de barca

 

Aquesta activitat, que es desenvolupa amb el recolzament del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós i la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós), ens ajuda a apropar els coneixements de la gent de la mar a tots els ciutadans.

Des dels inicis de l’activitat, l’any 2001, totes les sessions són gravades una còpia de les cintes es regala als protagonistes de cada edició i una altra resta dipositada en el DOCUMARE Centre de Documentació de la Pesca i el Mar per a poder ser consultada. Aquesta esdevé un preuat document que ens ha ajudat, també, a l’hora de fornir l’exposició permanent del Museu. En total ja tenim 87 cintes amb l’enregistrament de totes les sessions realitzades, i algunes d’elles s’han transcrit.

L’activitat fou pensada, en un primer moment (gener de 2001), per a ser un pont de comunicació entre la gent gran que ha tingut una relació en primera persona amb la mar i la gent més jove interessada en tota la informació directa que aquestes persones els hi pot proporcionar.

A Converses de Taverna sempre es dóna l’oportunitat al públic de preguntar i participar en la conversa, en un entorn distès i agradable en el marc d’una taverna del port. En cada edició, el tema i les preguntes inicials han estat pactades amb els protagonistes i són realitzades per Miquel Martí, director del Museu de la Pesca.

Deixa un comentari