Ruta comentada "Vilafortuny 1930-1950"

Des de fa anys, aquells que treballen amb el patrimoni cultural posen en contacte les fonts orals, els documents, els objectes materials i l’observació de l’entorn. D’aquest diàleg fructífer en sorgeix un més profund coneixement de la història i del patrimoni etnogràfic i una millor interpretació del paisatge.

Això mateix està fent a Cambrils l’àrea de Cultura de l’Ajuntament al voltant dels temes que els darrers anys s’han englobat sota l’epígraf de memòria històrica. La recerca realitzada pel Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils ha anat aportant coneixements sobre la vida política, social, cultural i quotidiana al municipi durant la II República i la Guerra Civil, amb la urgència de posar els testimonis a parlar directament amb els seus conciutadans.

Per sisè any consecutiu, el cicle de memòria històrica de tardor culmina en una activitat que posa en joc les fonts orals, documentals, bibliogràfiques i la interpretació del paisatge urbà i rural: la ruta comentada, que permet mostrar els resultats de la recerca realitzada.

Enguany transcorre per la zona de Vilafortuny. Al llarg del matí del proper diumenge se succeiran les explicacions i narracions, la intervenció dels testimonis i l’observació d’indrets com algun dels antics masos, l’ermita de mas de Bosch o el castell de Vilafortuny. Tot plegat anirà portant fins als assistents la vida agrícola d’aquest espai avui convertit en urbanització; els costums i festes; l’organització territorial, els camins; l’estada de les colònies escolars de la dècada de 1930; l’impacte que va significar l’arribada de les Brigades Internacionals la primavera de 1938, i els episodis de contraban i estraperlo de la guerra i la postguerra per aconseguir aliments.

El recorregut es farà en cotxes i bicicletes. L’assistència és lliure però cal inscriure’s trucant a la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils (977 363 495) fins demà divendres.

Data: diumenge 6 de novembre, a partir de les 10 del matí

Lloc: sortida del Centre Cívic de Vilafortuny (Vial de Cavet – cantonada amb Av. Mas Clariana, a Cambrils)

Organitzen: Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils, Biblioteca Pública Municipal de Cambrils

Col·laboren: Castell de Vilafortuny, Parròquia de Santa Maria de Vilafortuny, Penya Cicloturista de Cambrils, Associació Cultural de Vilafortuny

Podeu veure el programa complet.

Deixa un comentari