Les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, patrimoni immaterial de la humanitat

“L’Auberta”, una de les figures de la Muixeranga d’Algemesí, en una imatge de principis del s. XX. Fotografia: CPCPTC. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya / Arxiu del Patrimoni Etnològic de Catalunya / Fons Joan Amades i Gelats.

La festivitat de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí ha ingressat aquesta matinada a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (LRPCIH). La resolució s’ha pres a Bali, en el transcurs de la 6a reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. La festa, que té origen al segle XIII, se celebra els dies 7 i 8 de setembre de cada any, i en totes les processons es realitzen una sèrie de balls originaris del municipi d’Algemesí (Ribera Alta, País Valencià). El ball més conegut és la Muixeranga, que consisteix en un conjunt de figures plàstiques compost per torres humanes i figures representatives. S’hi formen dos grups: els de la Muixeranga Vella (homes vestits de blau i vermell amb ratlles blanques) i els de la Muixeranga Nova (composició mixta, vestits de verd i blau i també amb ratlles blanques). A part d’aquesta festivitat, també fan part de la LRPCIH el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la, la Patum de Berga, els castellers i el Tribunal de les Aigües de València.

Vegeu informació detallada de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí al web del Museu Valencià de la Festa.

Vegeu també l’entrevista a Francesc Viadel, doctor en sociologia per la Universitat de València, publicada a La Comarca Científica sota el títol “La Mare de Déu de la Salut: sociologia de la tradició.

Deixa un comentari