La Rabassada: la utopia de l'oci burgès

ACTE DE PRESENTACIÓ: divendres 27 d’abril, a les 19.00 h, a la llibreria La Central del Raval (c. d’Elisabets,6, Barcelona). Hi intervindran Mercè Tatjer (geògrafa i historiadora, UB), Manuel Delgado (antropòleg, UB), i Sergi Yanes (membre de Turiscopia i autor del llibre); modera Verena Stolcke, presidenta de l’Institut Català d’Antropologia.

 

Turiscopia, Grup de Treball de l’Institut Català d’Antropologia. La Rabassada. La utopia de l’oci burgès. Barcelona, 2011.

La Rabassada -coneguda popularment com Casino de la Rabassada- estava situada a Collserola, dins del terme municipal de Sant Cugat. Avui dia, encara és possible trobar part de les seves runes a la carretera de la Rabassada (BV-1417). La seva construcció i dinamització va suposar una aposta ferma en la construcció del turisme a Catalunya com a fenomen industrial i cultural, en una època on la conflictivitat política de classe era palpable en la gran majoria d’àmbits de la vida social. Entre l’higienisme i l’oci tecnificat, La Rabassada pretenia atraure un públic acabalat i internacional, alhora que organitzar un espai de trobada entre els sectors dominants de la societat. Amb aquest llibre s’ha volgut fer una anàlisi històrica i social d’un espai de sociabilitat burgesa de finals del segle XIX i principis del segle XX, que caminà entre l’organització empresarial/política i la satisfacció dels seus instints més ociosos.

Aquest llibre és el resultat de la recerca finançada pel CPCPTC i l’Institut Català d’Antropologia.

Bloc del llibre: http://rabassada.wordpress.com/

Deixa un comentari