L'aigua, patrimoni dels secans

Centre d’Interpretació de la Construcció de la Pedra Seca de Torrebesses, del 3 al 26 de febrer de 2012

Ajuntament de Torrebesses. 665 590 306  centrepedraseca@gmail.com

Tot i la connotació pejorativa que el discurs hegemònic actual atribueix als secans, aquests han estat històricament un territori viu i ric gràcies a la presència d’aigua. A través dels temps els secans han desenvolupat estratègies d’aprofitament de l’aigua visibles encara a través d’un patrimoni hídric extraordinari. A hores d’ara, bona part dels aprofitaments històrics de l’aigua han estat abandonats i la població resident en aquests territoris posa totes les esperances en les aportacions externes a partir dels rius principals. Però a banda de l’extraordinària pèrdua patrimonial que això representa, aquesta nova solució pot esdevenir econòmicament cara o prohibitiva, i no és clar tampoc que sigui una solució definitiva. La recerca IPEC “L’aprofitament històric de l’aigua a la Catalunya seca. Estudi de cas del municipi de Torrebesses (Segrià) en el context de la Vall Major”, realitzada entre els anys 2008 i 2010 per un equip de l’Institut Tecnològic de Lleida encapçalat pel professor de geografia de la UdL Ignasi Aldomà, ha donat peu a aquesta exposició produïda per l’Ajuntament de Torrebesses en col·laboració amb la Universitat de Lleida.

Deixa un comentari