Ser o no ser de mar

CARBONELL, Eliseu; DOÑATE, Miguel; ROMERO, Pablo (2011) Ser o no ser de mar. Arenys: història, patrimoni i antropologia marítima. Girona, Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i Museu Marítim de Barcelona.

Presentació: divendres 24 de febrer a les 20.00 h, a la Biblioteca Pare Fidel Fita (c. Bonaire, 2, Arenys de Mar). Anirà a càrrec del director de l’Arxiu Municipal Fidel Fita d’Arenys de Mar, Sr. Hug Palou.


S’ha dit sovint que els catalans vivien d’esquenes al mar, tot i que el mar emmarcava la seva història i el seu horitzó. Aquesta és la paradoxa de la qual parteix la recerca recollida en aquest llibre, on s’articula el rastreig d’una identitat marítima catalana amb Arenys de Mar com a cas d’estudi. En aquestes pàgines s’estudia la relació de la gent d’Arenys amb el mar, analitzant com el port de refugi -construït arran del dramàtic temporal de 1911- impacta en el seu imaginari i transforma la vida i la societat. El port és l’encarnació local d’aquesta paradoxa, perquè es construeix en un moment històric que arrossega una inèrcia d’ignorància del mar malgrat el passat eminentment marítim de la població. Retrocedint fins a l’origen de la vila i mirant cap a l’actualitat, els autors reconstrueixen amb sensibilitat etnogràfica la textura pròpia d’una societat amb vincles profunds però contradictoris amb el mar, tot i prestant molta atenció al procés que dugué a la materialització del port.

Aquest llibre és una part dels resultats de la recerca de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya “De cara al mar. Estudi etnològic dels ports de Cambrils i Arenys de Mar i el seu paper en la identitat marítima catalana”, realitzada entre els anys 2008 i 2010 i coordinada per Enric Garcia, cap del Centre de Documentació Marítima del Museu Marítim de Barcelona.

Deixa un comentari