Nova edició del curs de restauració i manteniment d'embarcacions de fusta a Palamós

L’objectiu principal d’aquests curs, organitzat per la Càtedra d’Estudis Marítims (Univeristat de Girona – Ajuntament de Palamós) i el Museu de la Pesca, és donar a conèixer i posar en valor les embarcacions tradicionals i la feina del mestre d’aixa, a les pràctiques i les tasques més habituals d’aquest ofici, mitjançant un curs pràctic supervisat per professionals. El curs es durà a terme en una drassana tradicional on disposarem de les eines i la maquinària adequada per al desenvolupament de les tasques programades. L’objecte de restauració i manteniment serà un bastiment singular, un llagut tradicional, amb el qual es treballarà amb peces i fustes amb dimensions reals.

Compta amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i del Centre de Promoció de la  Cultura Popular i Tradicional Catalana (Departament de Cultura de la Generalitat de  Catalunya).

El curs està adreçat majors d’edat, interessats en la construcció naval, la navegació  tradicional i la recuperació de la nostra cultura marinera.

El nombre màxim d’alumnes és de 10, número determinat per la capacitat de la  drassana on es durà a terme el curs durant 4 dissabtes d’abril i maig de 2012.

El contingut de les sessions contemplen la teoria però sobretot la pràctica i la  manipulació d’eines i materials emprats per mestres d’aixa en la construcció de  bastiments tradicionals tot familiaritzant-los amb un vocabulari ric i propi que també cal posar en valor.

El curs es durà a terme els dissabtes 21 d’abril i 5, 12 i 19 de maig de 2012 en una franja horària de les 9h. del matí fins les 13:30h. a la drassana d’en Nicolas a Palamós.

PROGRAMA DE SESSIONS

Dissabte 21 d’abril

Presentació i objectius, eines i definició de tasques. Confecció d’una caixa de mariner per a familiaritzar-nos amb les eines del mestre d’aixa i la fusta.

Dissabte 5 de maig

Substitució de peces. Confecció de noves peces mitjançant plantilles per a la substitució de fustes en mal estat.

Dissabte 12 de maig

Continuació de la substitució de peces. Confecció de noves peces mitjançant plantilles per a la substitució de fustes en mal estat.

Dissabte 19 de maig

Calafateig. Neteja de juntes retirant estopa i massilla velles i polir juntes per posar l´estopa nova dins els comens.

Totes aquestes tasques estaran dirigides i supervisades pels calafats professionals, en Jaume Cusí i en Nicolas Stoll, mentre que la part teòrica, 1h. per a cada sessió, seran a càrrec Raül Mata, Patró Major de Cabotatge i Tècnic en Patrimoni Surant, Quim Pla Capità de la Marina Mercant i especialista en navegació a vela i Miquel Martí, Director del Museu de la Pesca i Tècnic en Patrimoni marítim.

El preu del curs és de 48 €. Els alumnes participants rebran un certificat d’assistència.

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS

El curs no es realitzarà sense un nombre mínim de participants. Per a més informació i inscripció: dir.cem@udg.edu | 972 60 12 44

Organitza:

Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós)

Museu de la Pesca

Amb el suport de:

Institut Ramon Muntaner

Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari