Estada de l’antropòleg xilè Claudio Aguirre Munizaga a Palamós

Des de finals de gener i fins a finals de març  l’antropòleg de la Universidad Católica del Norte (Iquique, Xile), Claudio Roberto Aguirre Munizaga, fa un estada a Palamós, concretament al Documare, Centre de Documentació de la Pesca i el Mar (Palamós). El seu  objectiu es realitzar una estada de recerca en un centre d’investigació de referència relacionat amb el tema de la seva tesi doctoral per poder revisar bibliografia sobre antropologia marítima i antropologia de la pesca, àrees de coneixement poc desenvolupades a Xile al formar part d’àmbits de l’antropologia que no han generat programes d’investigació.


Port d'Iquique

Al mateix temps, amb l’assessorament de la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) i amb la col·laboració del Museu de la Pesca, està estudiant el cas concret de la comunitat pesquera de Palamós i els treballs que sobre ella s’han realitzat, axí com les diferents actuacions desenvolupades en el marc de la patrimonialització del món pesquer.

El títol de la seva tesi doctoral és Hombres y mujeres del mar en el norte de Chile. Memoria e imaginarios sociales en el Puerto de Iquique durante el ciclo pesquero industrial, 1950- 2000., un estudi que ha d’omplir el buit dels estudis de nivell regional sobre societats portuàries xilenes i especialment del cicle pesquer industrial en el port d’Iquique que no han estat investigades des del camp de  l’antropologia.

En aquest sentit cal destacar que aquest investigador ha escollit la tasca realitzada a Palamós per part de l’Ajuntament de Palamós i la Universitat de Girona com a referent en la investigació de les societats pesqueres i que ha trascendit l’àmbit estrictament nacional.

Deixa un comentari