Presentació a Barcelona d'"El llibre de l'organista Jayme Adrobau. Breda (1826-1844)"

PRESENTACIÓ: dijous 22 de novembre, a les 20.00 h, a La Casa dels Entremesos de Barcelona (pl. de les Beates, 2).


Pellissa, Joan (ed.) (2011)
El llibre de l’organista Jayme Adrobau. Breda (1826-1844), Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i DINSIC (Calaix de Solfa; 14), 73 p.

Transcripció d’un manuscrit localitzat per Joan Pellisa a la Biblioteca Nacional de Catalunya, que consta de 10 pàgines de música i dos de text i que, segons paraules de l’autor original, prové del monestir de Sant Salvador de Breda. A diferència de la majoria de quaderns d’orgue, que normalment recullen peces ballables de moda o danses paralitúrgiques per a les llibertats de les vespres de Nadal, el gruix dels 99 temes recollits en aquest són el que avui anomenaríem folklòrics o tradicionals. Conté gran quantitat de cançons -algunes fàcilment identificables amb lletres recollides posteriorment-, coples, corrandes, caramelles… Tot aquest material, juntament amb les cançons antrifranceses de l’època, les peces vocals paralitúrgiques com Germans amantíssims o la nadala que tanca el recull dóna una imatge sonora de la Breda de principis del segle XX. Vegeu a la web de DINSIC la fitxa tècnica del volum (inclou una mostra de les primeres 38 pàgines en format pdf).

Deixa un comentari