Lluites secretes

Manuel Delgado, Jofre Padullés i Gerard Horta (dirs.). Lluites secretes. Testimonis de la clandestinitat antifranquista. Barcelona: Universitat de Barcelona [Història Perspectiva;5], 2012, 209 p.

És una publicació del Grup de Treball d’Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català d’Antropologia i de Memorial Democràtic, Generalitat de Catalunya.

Del 1939 al 1977, milers de persones que s’oposaven al règim franquista van haver d’aprendre a viure ocultant la seva identitat tant per protegir-se ells mateixos com per emparar les persones del seu entorn. Amb claredat i exactitud, el llibre revela les tècniques d’ocultació i les normes de seguretat que van permetre a la resistència antifranquista organitzar-se per combatre la dictadura feixista.

A l’ombra d’una vida quotidiana estretament controlada per la policia política i els seus confidents, rodava un món paral·lel de moviments, trobades i accions que es planificaven i s’executaven amb una reserva total. Aquesta obra no sols s’endinsa en un univers soterrat a la força, fet de lluita i de generositat, sinó que reflexiona sobre la funció estructuradora que té el secret en qualsevol societat.

Deixa un comentari