El proper divendres 9 de març la vida als fars protagonitza les Converses de Taverna, a Palamós.

“La vida als fars” és el títol d’aquesta sessió. El segon divendres de cada mes ens trobem, des de fa 10 anys, per xerrar i aprendre dels nostres avis i àvies, pescadors, mariners i gent de mar protagonistes del nostre passat i present marítim. En aquesta ocasió ens trobarem al Museu de la Pesca, a les 7 de la tarda.

Aquest divendres els tertulians ens explicaran com era la vida als fars, quines tasques hi exercien, com es compaginava amb la vida familiar, com han evolucionat amb els darrers anys i si s’havia d’estar fet d’una pasta especial per viure-hi, entre moltes altres qüestions. Per escoltar històries que mai hem sentit sobre els faroners comptarem amb la presència de David Moré, historiador i membre d’una nissaga de faroners de Tossa de Mar, i d’Eleuteri Costa, darrer faroner de Palamós.

Lloc: Museu de la Pesca. Moll pesquer. Palamós

Data: divendres 9 de març, a les 19.00 h

Aquesta iniciativa del Museu de la Pesca i de la Càtedra d’Estudis Marítims (UdG – Aj. de Palamós) pretén acostar els sabers de la gent del mar al públic en general. Cada segon divendres de mes, a les set del vespre i durant una hora, les Converses que tenen un caràcter intergeneracional, esdevenen un espai per a la participació de la gent gran i els seus coneixements, autèntic patrimoni immaterial.

Aquesta activitat, que es desenvolupa amb el recolzament del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós i la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós), ens ajuda a apropar els coneixements de la gent de la mar a tots els ciutadans.

Des dels inicis de l’activitat, l’any 2001, totes les sessions són gravades una còpia de les cintes es regala als protagonistes de cada edició i una altra resta dipositada en el DOCUMARE Centre de Documentació de la Pesca i el Mar per a poder ser consultada. Aquesta esdevé un preuat document que ens ha ajudat, també, a l’hora de fornir l’exposició permanent del Museu. En total ja tenim 96 cintes amb l’enregistrament de totes les sessions realitzades, i algunes d’elles s’han transcrit.

L’activitat fou pensada, en un primer moment (gener de 2001), per a ser un pont de comunicació entre la gent gran que ha tingut una relació en primera persona amb la mar i la gent més jove interessada en tota la informació directa que aquestes persones els hi pot proporcionar.

A Converses de Taverna sempre es dóna l’oportunitat al públic de preguntar i participar en la conversa, en un entorn distès i agradable en el marc d’una taverna del port.

Aquesta idea inicial d’apropament de la gent gran al jovent (una mostra de les activitats pensades per a desenvolupar una col·laboració estreta amb les persones grans) ha anat evolucionant fins a convertir-se en un lloc de trobada entre diferents generacions on es pot aprendre quelcom més sobre una tècnica de pesca, sobre els arts, l’evolució del nostre territori…; però també sobre tot allò relacionat amb la mar, els ports, les confraries, els oficis, la immigració, la cuina, el paper de la dona… així com altres professions vinculades al món marítim o donant també cabuda a qüestions d’actualitat dins el sector. Hem traspassat els propis objectius i hem convidat a joves patrons d’embarcacions que han explicat el seu punt de vista i ens han donat una visió més global del fet pesquer al nostre territori.

Leave a Reply