La gran ruta de la seda. Caucas i Àsia Central.

Catàleg de l’exposició “La Gran Ruta de la Seda. Caucas i Àsia Central”, coproducció del Museu Valencià d’Etnologia i el Museu Rus d’Etnografia de Sant Petersburg, que s’emmarca dins els actes de l’Any Dual Espanya-Rússia 2011. El Museu Valencià d’Etnologia acollirà l’exposició fins el 13 de maig de 2012.

La Ruta de la Seda és una de les grans icones culturals de les civilitzacions euroasiàtiques. El seu sol esment ens remet a un món exòtic d’aventures, de deserts perillosos travessats per caravanes carregades amb luxosos teixits de seda, fràgils porcellanes, ivori o jade, de grans budes esculpits a les vessants de les muntanyes, de l’aroma de l’encens i les espècies. Tot un imaginari col·lectiu plagat de tòpics i alimentat pel cinema i la literatura.

L’exposició es deté en els camins de la Ruta que travessen el Caucas i l’Àsia Central, en territoris com els actuals Afganistan o Uzbekistan que apareixen sovint als mitjans de comunicació per la seva importància geopolítica, però dels quals en realitat sabem poc de la seva gran riquesa ètnica i cultural. El visitant podrà així realitzar el seu propi viatge a través del procés de producció de la seda, la fabricació de catifes, la vida dels nòmades en les iurtes, la ritualitat dels dervixos de Kalandar, les noces dels kubatxi o les robes vestides per georgians, uzbecs, txexens o turcomans.

Edita: Museu Valencià d’Etnologia.

ISBN: 978-84-7795-620-4

95 pp.

Deixa un comentari