Palafrugell, la Bisbal d’Empordà i Palamós commemoren el 125è aniversari del Tren Petit

Coincidint amb el 125è aniversari de la inauguració del tramvia del Baix Empordà o Tren Petit, les poblacions de Palafrugell, la Bisbal d’Empordà i Palamós han organitzat un acte a cada lloc pels dies 22, 23 i 24, respectivament, amb el títol comú La mobilitat a la comarca, un repte actual.

A Palafrugell, el dia 22 de març, a les 8 del vespre al Teatre Municipal, intervindran l’historiador Carles Salmerón i de l’enginyer de camins, canals i ports Dusko Hadzijanev. Hi haurà també dues projeccions: la versió de 12 minuts de El Tren Petit, de Video Play Serveis i la lectura del poema El Tren Petit, per part del seu autor Josep Martí Clarà “Bepes”.

El dia 23 de març, a les 8.30 del vespre, al Mundial de la Bisbal, es tornarà a projectar el documental de Video Play Serveis i hi haurà les intervencions de la professora del departament d’Economia Aplicada de la UAB, Anna Matas, i dels bisbalencs Josep Matas, advocat, i Ramon Piera, farmacèutic.

L’últim acte es farà el dia 24 de març al Museu de la Pesca, a les 7 del vespre. L’acte està promogut per l’Associació d’Amics del Museu de la Pesca, amb la col•laboració del Museu de la Pesca i del Servei d’Arxiu Municipal, i comptarà amb les intervencions del documentalista Antoni Martí, l’arxivera Carme Adroher i del doctor Jaume Feliu Torrent, professor i membre del grup de recerca d’Anàlisi i Planificació Territorial i Ambiental de la Universitat de Girona. També es projectarà la versió de 12 minuts de El Tren Petit.

El proper 23 de març es commemora el 125è aniversari del començament del llarg recorregut que faria, fins l’any 1956, el tramvia del Baix Empordà o Tren Petit. L’optimisme que va presidir la gestació i posterior concreció del projecte obrí nous camins i esperances pels baix empordanesos que massivament festejaren el primer recorregut oficial. Hagueren de passar molts anys plens de canvis en la gestió de la línia i de problemes econòmics en un context històric molt difícil fins que arribà el tancament, que, com era d’esperar, fou objecte de polèmica reflectida a la premsa del moment. Des d’aleshores, per decisió de les autoritats competents de l’època, la comarca va haver de confiar únicament amb el transport per carretera.

La història del “carrilet” i les anècdotes associades han estat objectiu de llibres i articles de recerca o de divulgació i documentals, perquè el Tren Petit ha quedat en l’imaginari col•lectiu com un mitjà emblemàtic, símbol d’una època.

Deixa un comentari