Recercat: Jornada de cultura i recerca i cultura local dels territoris de parla catalana

Dates: 12 i 13 de maig
LLoc: Palau Firal i  de Congressos, Tarragona.

RECERCAT.Jornada de Recerca i Cultural local dels territoris de parla catalana.

Fira,audiovisuals, exposicions, presentaciions, taules rodones.

PROGRAMA DE LA VIII EDICIÓ DEL RECERCAT
FIRA
12 i 13 de maig al Palau Firal i de Congressos de Tarragona
Inauguració per part de les autoritats el dissabte a les 10 del matí
Dissabte de 10.00 a 14.30 h i de 17.00 a 21.00 h
Diumenge de 10.00 a 14.30 h
ESPAI AUDIOVISUALS (Sala Galba)
Obert dissabte i diumenge en l’horari de la fira. Es presentarà una mostra d’alguns dels audiovisuals produïts pels centres d’estudis aquest darrer any.
EXPOSICIONS
Obertes dissabte i diumenge en l’horari de la fira
– Aigua
Combinació de fotografies, textos literaris i peces en exposició.Recorregut pels pobles de la Ribera d’Ebre amb l’aigua com a eix central.
Realitzada per l’Associació Cultural lo Llaüt, el CERE i l’Ajuntamentd’Ascó.
– Els centres d’estudis, una xarxa de cultura i recerca al territori
L’exposició gira entorn als projectes, a l’activitat i a l’abast de la xarxa dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals de les terres de parla catalana.
Realitzada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner.
– El món agrari a les terres de parla catalana
Exposició fotogràfica que ofereix a la societat un coneixement històric del sector agrari des de finals del segle XIX per a poder comprendre la realitat actual i entendre les polítiques agràries que cal adoptar en el marc europeu per a fer possible la continuïtat del sector, amb la seguretat i la dignitat que es mereixen les persones que en formen part.
Realitzada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural.
– La dona: referent social i cultural al Pirineu
Aquesta mostra està formada per quaranta-vuit fotografies en blanc i negre i dos panells explicatius. La finalitat de la mostra és suscitar una reflexió sobre el context on estaven immerses les dones a principis del segle XX dins de l’àmbit tradicional. Aquestes fotografies són seqüències de la vida quotidiana captades per diferents fotògrafs que ens permeten veure els canvis del paper de la dona dins de la societat.
Realitzada pel Centre d’Estudis Ribagorçans i l’Instituto Aragonés de la Mujer.
– La Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre, combinada amb una
exposició de gravats del Setge de Tarragona.
Exposició realitzada amb motiu del Bicentenari de la Guerra del Francès l’any 2008, ampliada amb gravats del Setge de Tarragona aportats per la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.
Realitzada per l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre en col—·laboració amb els diferents centres d’estudis ebrencs que van participar en els actes del Bicentenari de la Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre.Gravats cedits per la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.
– La primavera republicana al Penedès (1931-1936)
Exposició resultat de la recerca realitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs dins del projecte “Tots els noms”, amb l’objectiu de mostrar l’impacte de la Segona República i la Generalitat Republicana als quaranta-set municipis del Penedès. Entre 1931 i 1936, amb la participació directa dels ajuntaments, es desenvoluparen un gran nombre de projectes que incidiren directament en la millora de la qualitat de vida dels penedesencs en l’àmbit polític, econòmic, cultural i social.
Realitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
– Les Terres del Gaià a l’Arxiu Albert Bastardes
Mostra un conjunt de fotografies de les Terres del Gaià, des de Santa Coloma de Queralt fins a Tamarit, obtingudes entre els anys 1906 i 1936. Són fotografies conservades a l’Arxiu Albert Bastardes de Vilassar de Dalt. Gairebé totes van ser realitzades pels germans Joan i Gabriel Roig i Font, de Barcelona. Aquestes fotografies es combinen amb fotografies actuals per mostrar els canvis remarcables que s’han produït en aquests anys.
Realitzada pel Centre d’Estudis del Gaià.

PRESENTACIONS (Sala Medusa)
Dissabte 12 de maig
– D’11.00 a 11.30 h – “Els usos del passat”.
Diàleg sobre com el patrimoni i la història han estat i són utilitzats des de la política i com
influeixen en la nostra percepció dels elements i els fets. Hi intervenen la Sra. Montserrat Duch, catedràtica d’Història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora principal del Grup ISOCAC (Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània), i el Sr. Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigador vinculat a l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica). Modera: Montserrat Tudela, directora de la Revista Auriga.
– D’11.30 a 13.00 h – “Associacionisme, gestió i defensa del territori”.
L’objectiu d’aquesta taula rodona és abordar com des de diferents perspectives l’associacionisme dels territoris de parla catalana treballa per la defensa del territori, tant en un sentit literal, defensant dia a dia el patrimoni cultural i natural, com des d’un punt de vista més global i simbòlic treballant per la defensa de la llengua i la cultura.
Participants:
Hèctor Hernàndez, Associació Mediambiental la Sínia
Lola Paniagua Plataforma, Salvem la Platja Llarga i el Bosc de la
Marquesa
Ireneu Castillo, Protegim el Canal de la Infanta
Dolors Queralt, Òmnium Cultural
Modera: Xavier Eritja, Grup d’Estudis Hortariu de l’Ateneu Popular de Ponent.
– De 13.00 a 13.15 h – Presentació del projecte “Arxiu de la memòria personal”, a càrrec d’Oscar Jané, professor de la UAB.
– De 19.00 a 19.45 h – Experiències entorn el món agrari a través del llibre Cròniques rurals i del catàleg de l’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana”. Participen: Joan Rendé, escriptor, i Lluís Foix, periodista. Modera: Jordi Llavina
Aquesta activitat es realitza en col—laboració amb el Museu de la Vida Rural.
VISITES
– Dissabte a les 17.00 hores: Visita guiada al patrimoni romà de Tarragona. Sortida: Hotel Husa Imperial Tarraco.
– Diumenge a les 11 hores: Itinerari del Setge de Tarragona des del punt de vista històric i literari, a càrrec de la Biblioteca Pública de Tarragona, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense i la BibliotecaHemeroteca Municipal de Tarragona.
(Caldrà inscripció prèvia a merce@irmu.org)
Diumenge de 11.00 a 13.00 hores
TALLERS:
“La roba dels iaios”, a càrrec del Centre d’Indumentària Tradicional de
les Terres de l’Ebre
(CEITTE).
– “Joguines tradicionals amb materials reciclats”, a càrrec de l’Aula
d’Artesania, Tradicions i Ecologia
.
Tallers gratuïts per a públic infantil d’entre 6 i 14 anys vinculats a la recerca local.
(Caldrà inscripció prèvia a merce@irmu.org)
DINAR ANUAL DE LA RECERCA LOCAL
Al restaurant ONA (Hotel Imperial Tarraco).
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Dijous 10 de maig a les 19.00 hores, Biblioteca Pública de Tarragona
Presentació del dossier central del número 46 de la revista Kesse del Cercle d’estudis històrics i socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona amb el títol “Camp de Tarragona 2.0. La cultura”. El dossier està dedicat a les eines 2.0 com a mitjà de difusió al Camp de Tarragona d’iniciatives i programes culturals, a més de la creació literària. Hi ha fet les seves aportacions Dolors Saumell, Núria Gondolbeu, Cinta Bellmunt, Pineda Vaquer, Jaume Llambrich, Jordi Piqué i Francesc Perramon. La presentació anirà a càrrec de: Dolors Saumell i Calaf, directora en funcions de la Biblioteca Pública de Tarragona.Activitat organitzada pel
Cercle d’Estudis històrics i socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona i Biblioteca Pública de Tarragona
Organitza: Institut Ramon Muntaner
Patrocina:Fundació Privada Mútua Catalana
Col·laboren: Ajuntament de Tarragona, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana,
Cercle d’Estudis Històrics i Socials ‘Guillem Oliver’ del Camp de Tarragona, Reial Societat Arqueològica Tarraconense, Cente d’Estudis Canongins “Ponç de Castellví”, Generalitat de Catalunya – Biblioteca Pública de Tarragona, Biblioteca Hemeroteca Municipal, Centre d’Estudis Alcoverencs, Centre d’Estudis d’Altafulla, Centre de Lectura de Reus, Centre d’Estudis del Gaià, Centre d’Estudis del Priorat,Centre d’Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra, Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Institut d’Estudis Penedesencs, Institut d’Estudis Vallencs, No Jubilem la Memòria, Diputació de Tarragona, Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània – ISOCAC (URV), Museu de la Vida Rural – Fundació Carulla, Universitat Rovira i Virgili
Amb el suport de: El Punt Avui, Presència, Fundació Josep Irla, Fundació Nous Horitzons, Organització Capital de la Cultura Catalana, Ajuntament de Móra la Nova. Més informació:Institut Ramon Muntaner

Deixa un comentari