“Petits museus en rebel·lió”, seminari de Vicenzo Padiglione en el marc del Màster en Gestió del Patrimoni Cultural

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Geografia i Història de la UB. C. de Montalegre, 6, Barcelona
Data: divendres 18 de maig, de 16 a 19 h.
Organitza: Màster en Gestió del Patrimoni Cultural UB. Facultat de Geografia i Historia
Informaciómuseologia@ub.edu

Vincenzo Padiglione (Roma, 1949) és professor de la Universitat La Sapienza de Roma, on imparteix cursos d’antropologia i museologia. Ha realitzat nombroses estades acadèmiques al Brasil, França, Estats Units i a Catalunya, en qualitat de docent. És autor de nombrosos llibres i articles relacionats amb la museologia. És director de la revista Antropologia Museale, entre d’altres. Partidari de la museologia crítica, ha estat un dels màxims promotors d’aquest corrent museològic a Itàlia i a nivell internacional. A més de la seva trajectòria acadèmica ha portat a terme nombrosos projectes de museus locals, del quals n’és el director. Entre els seus treballs més importants, destaquen el Museo del Cavallo (Ozieri) i l’Etnomuseo Monti Lepini (Roccagorga), aquest últim reconegut amb nombrosos premis internacionals a la innovació museogràfica i a la perspectiva científica. També ha projectat el Museo Etnografico del Giocattolo (Sezze), el Museo delle Scritture “Aldo Manuzio” (Bassiano), el Museo delle Terre di confine (Sonnino), el Museo del Brigantaggio a Itri i el Museo del Brigantaggio a Cellere.

Contingut del Seminari:

1. L’Antropologia museal a Itàlia. Els museus locals a Itàlia
2. La patrimonialització compartida en l’experiència dels museus locals italians. La presentació de la memòria local i la implicació de la comunitat local. El
museu com a pont entre el món local i la comunitat més àmplia.
3. Museografia crítica i museus locals
4. Anàlisi d’alguns exemples de museus locals projectats i dirigits per Vincenzo Padiglione: els Museus de Monti Lepini, Museo del Giocattelo, Museo delle Scritture, Museo del Brigantaggio.

En italià, amb traducció simultània

Deixa un comentari