Ca Antonio "el fuster": recerca i documentació d'un habitatge i taller de fusteria a la Sénia (1869-1960)

VILLALBÍ PRADES, Maria del Mar. Ca Antonio el fuster. Recerca i documentació d’un habitatge i taller de fusteria durant tres generacions (1869-1960) [en línia]. Barcelona: Departament de Cultura, 2011. 100 p. (Estudis sobre el Patrimoni Etnològic de Catalunya; 3) <http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/CPCPTC/Documents_Estatics/PU_Publicacions
/SD_Estudis_3_tot.pdf
>

Durant segles la fusta dels Ports i els fusters de la Sénia han estat indestriables. La primera meitat del segle XX fou una etapa especialment interessant ja que fou llavors quan alguns dels molts fusters de la població van transformar els seus petits tallers artesans en modernes fàbriques de mobles, algunes de les quals a finals de segle ja exportaven a més de a tot Espanya, arreu del món.

El treball de M. Mar Villalbí sobre l’habitatge taller de fusteria dels Prades ressegueix la història de tres generacions que van canviar el món que van rebre entre 1860 i 1960, una recerca acurada que ens permet copsar els canvis familiars, les transformacions d’un ofici tant antic i artesà com el de fuster, la introducció del disseny i la fabricació de mobiliari en sèrie, la creació de nous objectes per a la casa i per al camp, els canvis de negoci… En l’obra es relata com cadascun dels seus protagonistes van presentar una resposta diferent als estímuls del seu temps: Antonio Prades Bonet, dins la més pura tradició gremial i d’ofici, intentarà millorar la seva posició mitjançant la inversió en terres de secà i l’elaboració d’oli; Antonio Prades Cortiella lluitarà, fins gairebé la ruïna, per integrar l’ofici tradicional en els canvis de la modernitat, i els germans Prades intentaran la plena integració en el món industrial per finalment canviar d’ofici.

Aquest és el núm. 3 de la col·lecció Estudis sobre el Patrimoni Etnològic de Catalunya, que publica el Departament de Cultura i que us podeu descarregar gratuïtament en aquest enllaç.

Deixa un comentari