“Ànimes de batan”, el patrimoni dalt l’escenari

Investigar, conservar i difondre el patrimoni són tres de les principals tasques que afrontem des dels museus. La recerca, malgrat ser una tasca lenta, feixuga i costosa, aporta coneixement, i per tant és la base per a la realització de futures accions. Mitjançant les línies de recerca sobre el patrimoni etnològic de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional, el Museu Industrial del Ter ha pogut investigar entre d’altres temes la transcendència del treball de les obreres a les fàbriques tèxtils, la importància i simbolisme dels jardins que hi ha(via) al voltant de les fàbriques del Ter, com era la vida d’un corder-espardenyer a Manlleu, o les vicissituds d’una centenària destil·leria manlleuenca desapareguda fa pocs anys.

Estudis com els citats ens han permès apropar-nos al nostre patrimoni i crear una base prou sòlida que en possibilita la conservació i esdevé punt de partida per la seva difusió. El ventall de possibilitats per donar a conèixer el nostre patrimoni és extens, i una de les iniciatives que està donant més bons resultats és el teatre. El llenguatge dramàtic ha esdevingut cada vegada més al nostre país i en altres indrets, una eina eficient per la comunicació del patrimoni, i en els nostres museus cada vegada és més habitual trobar una oferta de teatralitzacions que permet obrir noves expectatives de difusió. Aquest és el cas del Museu Industrial del Ter, que en els darrers anys i amb la complicitat de la companyia Corcia Teatre ha desenvolupat un bon nombre d’experiències que vinculen teatre i comunicació del patrimoni.

Un bon exemple d’aquestes experiències és l’espectacle teatral “Ànimes de batan”, que a través dels cinc membres d’una família manlleuenca ens trasllada a principis del segle XX. En aquest moment el tèxtil gaudia d’un enorme protagonisme, i era motiu d’importantíssims canvis en tots els nivells. És precisament la quotidianitat d’aquests protagonistes anònims, la que ens fa reviure un període que va transformar de soca-rel la nostra societat. Un cas de patrimoni posat al damunt de l’escenari i al mateix temps, una bona manera de passar les nits d’estiu!.

Dies: Divendres i dissabtes. Del 6 de juliol a l’11 d’agost de 2012.

Hora: 21.30 h

Lloc: Museu Industrial del Ter de Manlleu

Per a més informació: www.mitmanlleu.org

Deixa un comentari