Caramella 27: Animals i cultura popular

Ha sortit a la llum el número 27 de Caramella: revista de música i cultura popular, corresponent als mesos de juny-desembre de 2012.

La coberta, que té com a protagonista a l’àliga de Reus, anuncia un dossier que combina articles de reflexió amb d’altres més etnogràfics sobre la relació entre els animals i les persones des de diferents perspectives: una relació de conflicte, dependència, simbòlica, que té la seva expressió en la cultura popular.

El resultat són 14 articles curts, que inclouen treballs com el d’Albert Toldrà repassant l’existència del bestiari diabòlic en les expressions artístiques medievals, o bé d’altres sobre el animals en el romancer popular, o sobre els usos dels animals com a remeis com medicina popular de M. Àngels Bonet, o el de Roser Ros sobre la literatura popular protagonitzada per animals (les faules, les rondalles, allò de quan els animals parlaven..) o el que Xavier Cordomí ha escrit sobre les velles i noves formes i funcions del bestiari festiu.

En aquest sentit, al dossier especial també s’hi descobreixen les àguiles protagonistes de la festa de Corpus de Pollença, o bé el simbolisme que tenen els animals en les festes menorquines (cavall i el bé). I també inclou treballs etnolingüístics com la contribució que fa Emili Llamas amb l’article titulat: “Més val dir txooo! Que arri” sobre els diferents mecanismes comunicatius que utilitzem les persones per comunicar-nos amb el animals; o d’altres que ens acosten al món dels colombaires, cultura art i esport molt difós en les comarques del País Valencià. També hi ha el testimoni d’experiències de dinamització més contemporànies i local que tenen els animals com a protagonistes. Un exemple és el programa “Descobreix  el drac” promoguda per Carrutxa al voltant de la festa de la figura del drac i del bestiari fantàstic per Sant Jordi o bé el ja estès i conegut plat de bou amb arròs, un plat de festa de Salses a Guardamar.

Deixa un comentari