Les rifes de Tots Sants a Reus

Salvador Palomar, Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus.

Reus: Migdia [«L’esca de la teiera», 1], 64 p. ISBN: 978-84-87580-55-0

Rifar plats de panellets i confitura és una pràctica arrelada i plenament vigent en la celebració de la festa de Tots Sants a Reus.  Aquest és un costum que es consolida amb l’esclat del moviment associatiu, de la segona meitat del segle XIX i que perviu gràcies a la voluntat de les entitats en moments de prohibició governativa de rifes de tota mena, al tombant del 1900. Les rifes de confitura i panellets havien estat comunes en diverses poblacions i, a Reus, de rifes en feien, antigament, les pastisseries, a la plaça del Mercadal, els cafès i les societats de tota mena.Avui, és una rifa que es realitza amb apostes orals a un número de l’1 al 20 –sense butlletes– que s’anoten en uns fulls o llibretes preparats a l’efecte. Una persona fa girar el bombo i al crit de: «—I va bola!», fins que extreu el número guanyador.

El llibre enceta una col·lecció de llibres que  desenvolupen temes que han estat tractats en el bloc La Teiera de Salvador Palomar.

Deixa un comentari