Les rifes de Tots Sants a Reus

Salvador Palomar, Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus.

Reus: Migdia [«L’esca de la teiera», 1], 64 p. ISBN: 978-84-87580-55-0

Rifar plats de panellets i confitura és una pràctica arrelada i plenament vigent en la celebració de la festa de Tots Sants a Reus.  Aquest és un costum que es consolida amb l’esclat del moviment associatiu, de la segona meitat del segle XIX i que perviu gràcies a la voluntat de les entitats en moments de prohibició governativa de rifes de tota mena, al tombant del 1900. Les rifes de confitura i panellets havien estat comunes en diverses poblacions i, a Reus, de rifes en feien, antigament, les pastisseries, a la plaça del Mercadal, els cafès i les societats de tota mena.Avui, és una rifa que es realitza amb apostes orals a un número de l’1 al 20 –sense butlletes– que s’anoten en uns fulls o llibretes preparats a l’efecte. Una persona fa girar el bombo i al crit de: «—I va bola!», fins que extreu el número guanyador.

El llibre enceta una col·lecció de llibres que  desenvolupen temes que han estat tractats en el bloc La Teiera de Salvador Palomar.

Leave a Reply