Eco i distorsió: els conjunts de música moderna a la Barcelona dels seixanta

Soler García de Oteyza, Guillermo (2012) Eco i distorsió: els conjunts de música moderna a la Barcelona dels seixanta. Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Estudis sobre el Patrimoni Etnològic de Catalunya; 4), 120 p.


A la Barcelona dels anys seixanta, la irrupció de la música rock va suposar una petita  revolució: grups d’adolescents amb els cabells cada cop més llargs se les van empescar per muntar conjunts artesans amb parents, amics i veïns per reproduir els sons estridents que arribaven de l’estranger. Tot i les dificultats de tota mena amb què van topar, finalment els «conjunts de música moderna» van contribuir decisivament a configurar una cultura juvenil i una identitat generacional que es contraposaven a la grisa realitat social del moment.

Basat en una vintena d’entrevistes als protagonistes, el llibre repassa la trajectòria de quinze d’aquests conjunts (per ordre alfabètic: Álex y los Findes, Los Catinos, Los Cheyenes, Els Dracs, Los Gatos Negros, Los Go-Go, Los Jóvenes, Lone Star, Los Mustang, Los No, Los Pájaros Locos, Pic-Nic, Los Salvajes, Los Sirex i Els Tres Tambors) i mira de descriure el context en què es van moure, així com la seva significació cultural i social.

L’obra és el resultat d’un treball de recerca becat per la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional l’any 2008 i desenvolupat per Guillermo Soler (Tarragona, 1974). Soler és llicenciat en periodisme per la UAB i en antropologia social i cultural per la URV. Ha publicat llibres de temàtica castellera, una recerca sobre la joventut a Tarragona (com a coautor) i una monografia sobre el grup nord-americà de folk-rock The Byrds.

2 respostes a “Eco i distorsió: els conjunts de música moderna a la Barcelona dels seixanta

  1. Hola Llorenç,

    De moment el llibre només existeix en format pdf (clicant sobre la imatge l’obtindràs). Em consta que l’autor està fent gestions per aconseguir editar-ne una sèrie en paper. Si el vols en aquest format, et suggereixo que et posis en contacte amb ell a l’adreça guillesoler@yahoo.com

    Salutacions,

    Roger Costa

Deixa un comentari