El ball de valencians

D’aquí a pocs dies, en el context de la Festa Major de la Immaculada, es reintroduirà a Cambrils el ball de Valencians, a partir del procés que ha dut a terme la colla del Ball de Bastons de Cambrils.

Amb aquest motiu s’ha produït l’exposició El Ball de Valencians, que presenta, amb imatges i objectes, els balls de valencians com unes danses de carrer, generalment processionals, acompanyades de música i documentades a bona part de la península Ibèrica des del segle XVII. Es considera que els balls de valencians foren els antecessors dels actuals castells, atès que acostumen a acabar amb un aixecament humà.

Si bé a Cambrils es documenten fins al 1904, en general els darrers balls de valencians actius a Catalunya desaparegueren cap als anys vint del segle XX. Una tímida recuperació ha permès que algunes poblacions tornin a comptar amb grups de ball de valencians: Reus, Tarragona, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú i, ara també, Cambrils a partir de la Festa Major de la Immaculada de 2012.

Organitza: Ball de Bastons de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils

Dates: Del 30 de novembre fins al 27 de gener.

Inauguració: Divendres 30 de novembre, a les 8 del vespre.

Lloc: Museu Molí de les Tres Eres (Cambrils).

Informació: Museu d’Història de Cambrils (mhc.cambrils@altanet.org, Tel. 977 794528)

Deixa un comentari