Nous imaginaris culturals

Sala de Juntes del Campus Catalunya de la URV
Avda. de Catalunya, 35, Tarragona
Divendres 21  de desembre de 2012, 18.30 h

Un dels grans etnòlegs evolucionistes, James Frazer, va predir que totes les societats humanes havien de passar, en un procés evolutiu lineal, per tres grans etapes: la màgica, la religiosa i la científica. Semblantment, Frazer estava convençut que les societats occidentals estaven plenament instal·lades a la fase científica. Però l’art de la predicció, com el de la profecia, és una tècnica arriscada i, si mirem al nostre voltant, tot sembla indicar que Frazer anava força desencaminat, ja que, si bé és cert que les religions hegemòniques han perdut el paper polític, cultural i simbòlic que havien tingut fins als anys setanta del segle xx (procés conegut a les ciències socials com a «secularització» o «desencantament del món»), també ho és que, contra tots els pronòstics, després de la segona guerra mundial s’ha produït un nou «reencantament del món», que engloba un camp ampli de significats i fronteres incertes. Aquesta proliferació de pràctiques, creences i imaginaris ha rebut diferents denominacions, com per exemple Nova Era o New Age, “àmbit difús del mistèric” o “espiritualitats emergents”, o “nebulosa misticoesotèrica”. El Grup de Recerca sobre Imaginaris Culturals (GRIC), de l’Institut Tarragonès d’Antropologia, ha optat per denominar-ho Nous Imaginaris Culturals.

El llibre és resultat de la recerca IPEC-Anàlisi duta a terme per aquest grup entre els anys 2009 i 2012, originalment sota el nom de “Noves espiritualitats, teràpies holístiques i sabers esotèrics: el cas de Tarragona i Reus”, coordinada per l’antropòleg Joan Prat. La presentació anirà a càrrec del Dr. Francesc Torralba, professor de la Universitat Ramon Llull, i comptarà amb l’assistència de la Dra. Maria Bargalló, Vicerectora d’Estudiants i Comunitat Universitària de la URV, i de la Dra. Yolanda Bodoque, presidenta de l’ITA. El Dr. Joan Prat, coordinador del llibre, precedirà la presentació amb una breu dissertació sobre “Els vaticinis maies a l’entorn del 21-12-2012”.

Deixa un comentari