Exposició: “Rafael Rueda, un obrer de la fotografia”

L’exposició, a través de més de dues-centes fotografies, permet reviure el Manlleu dels anys seixanta i setanta del segle XX. La mostra es complementa amb un audiovisual que ofereix un breu repàs biogràfic del fotògraf, així com una explicació de la feina realitzada durant el taller de fotografia “Desvetllem la memòria de Rafael Rueda”. Aquest taller, que va comptar amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional, ha estat bàsic per la documentació del fons Rueda, dipositat al Museu del Ter l’any 2010.

Rafael Rueda va néixer a Alcaudete (Jaén) l’any 1929. L’any 1952 va arribar a Manlleu on es va acabar establint. En el viatge ja el va acompanyar una primera càmera fotogràfica molt senzilla. A Manlleu va començar treballant de paleta fins que va trobar feina al “Cordó”, Conductors Elèctrics Roqué. Paral·lelament a la feina a la fàbrica es va anar convertint en el fotògraf dels seus veïns, primer de manera informal i més tard amb el seu propi estudi i botiga de fotografia. L’any 1989, amb 60 anys, Rueda es va jubilar i poc després també va tancar l’estudi i la botiga.

Va retratar la vida quotidiana dels seus veïns, les seves sortides al riu, a la piscina, les seves festes i celebracions i molt especialment, de forma indirecta, el nou barri de l’Erm. Com explica ell mateix, la seva clientela era principalment gent de classe treballadora i el 90% procedents de la immigració. Sense saber-ho, Rueda es va convertir en el cronista d’aquell nou Manlleu.

L’exposició ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional.

Lloc: Museu del Ter. Passeig del Ter, 2. Manlleu

Dies: Dell 20 de desembre de 2012 al 28 d’abril de 2013

Horari: Dimarts a diumenge de 10 a 14h

Més informació: http://www.mitmanlleu.org


Deixa un comentari