Dones del carrer: el treball sexual a Barcelona

ACTE DE PRESENTACIÓ: dimecres 13 de març, a les 19.00 h, a la Llibreria de la Cooperativa d’Arquitectes  (pl. Nova, 5, Barcelona). Presentaran el llibre Eva Sirvent i Jordi Carreras, autors de l’obra; presidiran l’acte Jordi Miró, director de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions de la Generalitat, i Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.

Targetó de la presentació

Sirvent Ivorra, Eva; Carreras Gutiérrez, Jordi (2012) Dones del carrer. Canvi urbanístic i treball sexual a Barcelona (2005-2009), Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Temes d’Etnologia de Catalunya; 23), 214 p.

La presència històrica de prostitució femenina al barri vell de Barcelona s’enfronta a dues grans amenaces per a la seva pervivència: la reforma urbanística que, arran dels Jocs Olímpics del 1992, ha anant transformant l’antic barri “Xino” en l’actual Raval, i les polítiques municipals recents l’objectiu de les quals és invisibilitzar aquesta activitat eliminant la prostitució de carrer. Aquesta etnografia recull el testimoni de dones immerses en un procés de canvi a hores d’ara ja culminat durant un període concret (2005-2009), i mostra com tracten de defensar el seu mode de vida dels embats institucionals mitjançant el desplegament de tàctiques de resistència diverses. Per a això, es centra en dues modalitats de treball sexual que conviuen en un espai comú (la prostitució de carrer i la prostitució de bar), i atorga veu a aquelles que, relegades forçosament a la marginalitat, han vist usurpada la possibilitat de tenir alguna cosa a dir.

Aquesta monografia és el resultat del treball de recerca que van dur a terme entre els anys 2006 i 2009 els autors, ambdós adscrits a l’Institut Català d’Antropologia, en el marc de les convocatòries de recerca de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.

Deixa un comentari