La clotxa i la seua festa. Cuina i patrimoni de les Terres de l'Ebre

M. Carme Queralt. La clotxa i la seua festa. Cuina i patrimoni de les Terres de l’Ebre. Cossetània edicions. Valls, març de 2013, 208 pàgines.

La clotxa és una menja extraordinària; forma part de l’antiquíssima dieta mediterrània de la qual tant se’n parla, perquè és beneficiosa per a la salut. La clotxa i les seves diferents versions: barqueta, canto de pa, cantó, clotxina, crostó, dinar… constitueixen una herència popular que delimita una identitat culinària i també un marc històric i territorial bàsic, les actuals comarques de l’Alt Maestrat, el Baix Camp, el Baix Cinca, el Baix Ebre, el Baix Maestrat, la Franja, el Matarranya, el Montsià, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Les receptes de la clotxa, i altres, apareixen en el llibre a través de documents històrics, medievals i moderns, i de textos literaris, però sobretot amb les pròpies paraules de la gent (forners, jornalers, pagesos, pastors, veremadors…), que la fan part significativa del seu patrimoni i de l’antiga cuina popular d’aquest territori, però també de la seva cuina actual, a partir de les receptes de nova cuina sorgides dels restaurants, i de les nombroses festes i fires que protagonitza. Sens dubte forma part de la identitat del territori.

Editorial: Cossetània edicions. Col·lecció El Cullerot, 58

Més informació: Cossetània edicions

Deixa un comentari