El Ball de Diables a Igualada (s. XV-XX). Un entremès dels temps medievals ençà

Nova publicació de Carrutxa sobre el ball de diables, una de les línies de recerca de treball permanent de l’entitat. En aquest cas, però, és la primera vegada que s’ha impulsat una publicació sobre la comarca de l’Anoia. El Ball de Diables a Igualada (s. XV-XX). Un entremès dels temps medievals ençà és un llibre d’història de la festa que ens aproxima al coneixement dels antics seguicis festius d’una vila, amb evident vinculació al model més estudiat al Camp de Tarragona o al Penedès. El seu autor i investigador, Daniel Vilarrúbias, redibuixa el mapa de la presència històrica d’aquesta mostra de teatre popular amb arrels medievals i, del passat fins a l’actualitat, aporta molta informació sobre la estructura del ball, els parlaments i la indumentària, l’ús de la pólvora a la festa o la figura del drac com a element més representatiu del bestiari festiu català. És, per tant, un estudi que, més enllà del seu interès en l’àmbit del coneixement de la festa igualadina, esdevé cabdal per a la percepció del Ball de Diables com a una manifestacions característiques de les festes catalanes.

L’edició ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Reus i la Direcció General de Cultura Popular i amb la col·laboració també de l’Ajuntament d’Igualada, l’Arxiu i el Consell Comarcal de l’Anoia, el Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada, de la Federació del Seguici tradicional Històric d’Igualada.

El llibre es presenta el proper divendres 12 d’abril a la Biblioteca Central d’Igualada, a les 7 de la tarda i el dijous 18 d’abril tindrà lloc una nova presentació a l’Arxiu de Reus, a 2/4 de 8 del vespre.

Per a més informació: www.carrutxa.cat

Deixa un comentari