Calendari de festes amb foc dels Països Catalans

CARRERA I ESCUDÉ, Manel (2013) Calendari de festes amb foc. Barcelona: Botarga Produccions (Els llibres de festes.org; 1), 256 p.

Calendari de festes amb foc recull algunes celebracions dels Països Catalans –aquelles que l’autor ha pogut estudiar directament– on el foc de combustió és protagonista o juga un paper significatiu, estructurat a mode de calendari. No pretén ser un inventari exhaustiu, però presenta una mostra prou interessant de manifestacions de tot l’any, des de la Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola, per Nadal, a la festa de Santa Llúcia de Barcelona. Hi trobem festes d’origens prou reculats com les santantonades i les fogueres de Sant Antoni, i altres de més contemporànies com la Fira de la ceba i el calçot o la construcció d’estelades de llum (la vigília de l’Onze de Setembre). L’autor no ha fet la selecció segons un criteri d’exhaustivitat ni de representativitat, però les que hi figuren mereixen ser conegudes com a exemples d’unes pràctiques culturals d’interès que ens porten del passat llunyà a l’actualitat.

Vegeu també l’entrevista de xip/tv amb l’autor (5′ 45″).

Deixa un comentari