Institut d’Estudis Ilerdencs
Pl. de la Catedral s/n, Lleida
Dimarts 28 de maig de 2013, 19.30 h
ALDOMÀ BUIXADÉ, Ignasi (coord.) (2013) L’aigua, patrimoni de la Catalunya seca. Passat i present en l’entorn de Torrebesses. Lleida: Ajuntament de Torrebesses i Pagès Editors.
Tot i la connotació pejorativa que el discurs hegemònic actual atribueix als secans, aquests han estat històricament un territori viu i ric gràcies a la presència d’aigua. A través dels temps els secans han desenvolupat estratègies d’aprofitament de l’aigua visibles encara a través d’un patrimoni hídric extraordinari. A hores d’ara, bona part dels aprofitaments històrics de l’aigua han estat abandonats i la població resident en aquests territoris posa totes les esperances en les aportacions externes a partir dels rius principals. Però a banda de l’extraordinària pèrdua patrimonial que això representa, aquesta nova solució pot esdevenir econòmicament cara o prohibitiva, i no és clar tampoc que sigui una solució definitiva.
Aquest llibre és resultat de la recerca IPEC “L’aprofitament històric de l’aigua a la Catalunya seca. Estudi de cas del municipi de Torrebesses (Segrià) en el context de la Vall Major”, realitzada entre els anys 2008 i 2010 per un equip de l’Institut Tecnològic de Lleida encapçalat pel professor de geografia de la UdL Ignasi Aldomà. La mateixa recerca també va donar peu a una exposició que ha itinerant per diverses sales i a la creació del Centre d’Interpretació de la construcció de la Pedra Seca, així com a l’article homònim publicat al núm. 38 de la Revista d’Etnologia de Catalunya.