VIII Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs: el dilluns 15 de juliol finalitza el termini per a presentar les propostes de comunicació

Lloc: Núria ( El Ripollès). Dates: del 27 al 29 de setembre de 2013. Dates per a presentar propostes de comunicacions: 15 de juliol de 2013
El VIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs se centra en l’estudi de la incidència de la religió als Pirineus al llarg de la història des de perspectives diverses i actuals (antropologia, etnologia, història, art i patrimoni, economia i turisme cultural, política, organització territorial, etc.). La religió, en les seves diverses formes i efectes, exerceix una forta empremta en la cultura material i immaterial de les societats i és determinant per entendre determinats esdeveniments i fenòmens històrics, així com per identificar i analitzar aspectes estructurals i de llarga permanència que estructuren la realitat actual. Volem, doncs, enfocar de manera prioritària les múltiples problemàtiques vinculades al fenomen religiós al llarg del temps en els territoris i comunitats dels Pirineus.
El Santuari de Núria, seu d’aquest Col·loqui el 2013, és un espai privilegiat per acollir les aportacions i debats a l’entorn dels diferents àmbits d’estudi que es proposen.
Àmbit 1: Paisatges de la religió: cultura material i immaterial vinculada a la religió als Pirineus
L’objectiu d’aquest àmbit és ampliar els coneixements sobre els elements del patrimoni vinculat a la religió al Pirineu per tal de tenir una radiografia dels diferents testimonis de cultura material i immaterial vinculats a aquest territori que s’hi refereixen o que tenen un origen i una explicació en el fenomen religió.(S’admeten comunicacions)
Àmbit 2: La religió en la història pirinenca: continuïtats i ruptures
Factors religiosos molt diversos contribueixen a configurar la història i la identitat d’un territori. L’objectiu d’aquest àmbit és recollir els estudis centrats en aspectes vinculats a la religió que hagin jugat un paper clau en la història, la identitat, l’organització territorial, etc. del Pirineu. (S’admeten comunicacions)
Taula rodona: Religió, patrimoni i poder
(No s’admeten comunicacions)
Programa
Comunicacions
Els interessats en participar en aquest col·loqui mitjançant la presentació d’una comunicació poden enviar les seves propostes en forma de resum, amb una extensió màxima d’entre cinc-cents i dos mil caràcters.
El termini per presentar aquests resums és el 15 de juliol de 2013.Cal trametre el resum a l’adreça de correu electrònic: pineda@irmu.org
El termini per lliurar el text definitiu, que haurà de tenir una extensió d’entre 21.000 i 25.000 caràcters, és el dia 2 de setembre de 2013.
Per facilitar l’assistència al Col·loqui, l’organització oferirà opcions d’allotjament i informació sobre els horaris de transport.
Inscripció
El preu de la inscripció general serà de 60 € i el de la inscripció reduïda– per a membres de centres d’estudis i estudiants – serà de 40 €. El preu dóna dret a les actes, als dinars de dissabte i diumenge, al cremallera i a les activitats complementàries que es programin.
La inscripció es podrà fer per via ordinària (fent arribar la butlleta per correu o correu electrònic) o per via electrònica (mitjançant la butlleta que trobareu a http://www.irmu.org) abans del 25 de setembre de 2013.
Programa del VIIIè Col·loqui Internaiconal d’Estudis Transpirinencs
Butlleta d’inscripció (català-aranès-castellà-eusquera-francès)
VIIIau COLLÒQUI INTERNACIONAU D’ESTUDIS TRANSPIRENENCS: Era religion enes Pirenèus: territòri, societat e cultura. Núria, 27, 28 e 29 de seteme de 2013
Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, Institut per al desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran Patronat Francesc Eiximenis – Diputació de Girona, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Centre d’Estudis Ribagorçans i Institut Ramon Muntaner
Amb el suport de/Damb eth suport dè
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Fundació Nous Horitzans, Fundació Josep Irla, Obra Social “La Caixa”, Consell Comarcal del Ripollès
El VIIIè Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs s’inclou dintre de les Jornades Europees de Patrimoni 2013. Europa, un patrimoni comú.
Secretaria del Col·loqui/Secretaria deth Collòqui
Institut Ramon Muntaner. Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l’Ebre s/n 43770 Móra la Nova (Tarragona) Tel. 977401757 a/e: pineda@irmu.org Portal de l’Institut Ramon Muntaner

PROGRAMA

Divendres 27 de setembre

17.00 Acreditació i recollida de la documentació a l’estació Enllaç del Cremallera de Núria.

19.00 Inauguració

19.15 Conferència inaugural: El santuari de Núria: de les percepcions paisatgístiques barroques i romàntiques a la modernització arquitectònica noucentista”, a càrrec de Joaquim M. Puigvert (UdG)

20.15 Presentació de la publicació Devocions pintades: Retaules de les Valls d’Àneu (segle XV-XVI) (Pagès ed. – Consell Cultural de les Valls d’Àneu), d’Alberto Velasco

22.00 Presentació entorn al Retaule de Sant Ermengol que es representa el mes d’agost a la Seu d’Urgell

Dissabte 28 de setembre

Àmbit 1: Paisatges de la religió: cultura material i immaterial vinculada a la religió als Pirineus

09.45 h. Acreditació i recollida de la documentació

10.00 h. Ponències Àmbit 1:“Pervivència de les antigues cosmovisions en les Històries Sagrades dels Pirineus, a càrrec de Josefina Roma, antropòloga

 

“La construcció del territori a través del cant dels goigs”, a càrrec de Jaume Ayats, musicòleg

11.15 h. Pausa-cafè

11.45 h. Comunicacions Àmbit 1

Àmbit 2: La religió en la història pirinenca: continuïtats i ruptures

13.00 h. Ponència Àmbit 2, “Les Pyrénées aux XVIe et XVIIe siècles: une frontière religieuse?” a càrrec de Serge Brunet, historiador (Institut Universitaire de France)

14.00 h. Dinar

16.00 h. Comunicacions Àmbit 2

17.45 h. Pausa

18.00 h. Taula rodona. Religió, patrimoni i poder

Intervenen:

Carles Gascón (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell)

Jordi Campillo, arqueòleg

Alberto Velasco (Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal)

Gerhard Lang, historiador

Modera: Oscar Jané (UAB)

19.15 h. Cloenda

Diumenge 29 de setembre

Caminada fins a Queralbs pel camí de peregrinatge, explicant aspectes tècnics, històrics i llegendaris d’aquest camí. Dinar de cloenda a Ribes de Freser.

Eth VIIIau Collòqui Internacionau d’Estudis Transpirenencs que vire ath torn dera incidéncia dera religion enes Pirenèus ath long dera istòria des de perspectives diuèrses e actuaus (antropologia, etnologia, istòria, art e patrimòni, economia e torisme culturau, politica, organizacion territoriau, etc.). Era religion, enes sues diuèrses formes e efèctes, mèrque fòrtament era cultura materiau e immateriau des societats e ei determinanta entà compréner determinadi eveniments e fenomèns istorics, e tanben entà identificar e analisar aspèctes estructuraus e de longa permanéncia qu’estructuren era realitat actuau. Que volem, donc, abordar de manèra prioritària es multiples problematiques estacades ath fenomèn religiós ath long deth temps enes territòris e comunitats des Pirenèus.

 

Eth Santuari de Núria, sedença d’aguest Collòqui en 2013, qu’ei un espaci privilegiat entà acuélher es aportacions e debats ath torn des diferenti airaus d’estudi que se propòsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Airau 1: Paisatges dera religion: cultura materiau e immateriau estacada ara religion enes Pirenèus

 

Er objectiu d’aguest airau qu’ei agranir es coneishements sus es elements deth patrimòni restacat ara religion en Pirenèu entà auer ua radiografia des diferenti testimònis de cultura materiau e immateriau estacadi ad aguest territòri que ne parlen o qu’an ua origina e ua explicacion en fenomèn religiós.(S’admeten comunicacions)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Airau 2: Era religion ena istòria pirenenca: continuïtats e ruptures

 

Factors religiosi ben diuèrsi contribuïssen a configurar era istòria e era identitat d’un territòri. Er objectiu d’aguest airau qu’ei remassar es estudis que viren ath torn de qüestions restacades ara religion qu’agen jogat un ròtle clau ena istòria, era identitat, era organizacion territoriau, etc. deth Pirenèu.(S’admeten comunicacions)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taula redona: Religion, patrimòni e poder

 

(Non s’admeten pas comunicacions)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comunicacions

 

Es interessadi en participar en aguest collòqui mejançant era presentacion d’ua comunicacion pòden enviar es sues proposicions en forma de resumit, damb ua extension maximau d’entre cinc cents e dus mil caractèrs. Eth tèrme tà presentar aguesti resumits qu’ei eth 15 de juriòl de 2013. Cau enviar eth resumit entara adreça de corrèu electronic pineda@irmu.org.

 

Eth tèrme tà liurar eth tèxte definitiu, qu’aurà d’auer ua extension d’entre 21.000 e 25.000 caractèrs, qu’ei eth dia 2 de seteme de 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entà facilitar era assisténcia entath Collòqui, era organizacion auferirà opcions de lotjament e informacion sus es oraris de transpòrt.

Inscripcion

 

Eth prètz dera inscripcion generau serà de 60 € e eth dera inscripcion redusida -entà membres de centres d’estudis e estudiants- serà de 40 €. Eth prètz da dret as actes, as dinars de dissabte e dimenge, ath cremalhèra e as activitats complementàries que se programen.

 

Era inscripcion se poderà hèr per via ordinària (hènt a arribar eth butletin per corrèu o corrèu electronic) o per via electronica (mejançant eth butletin que trobaratz en www.irmu.org) abans deth 25 de seteme de 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programa:

Diuendres 27 de seteme

 

17.00 Acreditacion e remassada dera documentacion ena estacion-connexion deth Cremallera de Núria.

19.00 Inauguracion.

19.15 Conferéncia inaugurau.

“El santuari de Núria: de les percepcions paisatgístiques barroques i romàntiques a la modernització arquitectònica noucentista, a cargue de Joaquim M. Puigvert (UDG).

20.15 Presentacion d’ua publicacion: “Devocions pintades. Retaules de les Valls d’Àneu (segle XV-XVI)”(Pagès Ed-Consell Cultural de les Valls d’Àneu) d’Alberto Velasco

22.00 Presentacion ath torn deth Retaule de Sant Ermengol que se represente en mes d’agost ena Seu d’Urgell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dissabte 28 de seteme

Airau 1: Paisatges dera religion: cultura materiau e immateriau estacada ara religion enes Pirenèus

 

09.45 h. Acreditacion e remassada dera documentacion

10.00 h. Rapòrts Airau 1:

“Pervivència de les antigues cosmovisions en les Històries Sagrades dels Pirineus”, a cargue de Josefina Roma, antropològa

“La construcció del territori a través del cant dels goigs”, a càrrec de Jaume Ayats, musicòleg i director del Museu de la Música

11.15 h. Pausa-Cafè

11.45 h. Comunicacions Airau 1

Airau 2: Era religion ena istòria pirenenca: continuïtats e ruptures

13.00 h. Rapòrt Airau 2: “Les Pyrénées aux XVIe et XVIIe siècles : une frontière religieuse?” a cargue de Serge Brunet, istorian. Institut Universitaire de France

14.00 h. Dinar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.00 h. Comunicacions Airau 2

 

17.45 h. Pausa Pausa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.00 h. Taula redona. Religion, patrimòni e poder

Intervien:

Carles Gascón

Jordi Campillo

Alberto Velasco

Gerhard Lang

Modère: Oscar Jané, UAB

19.15 h. Clausura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dimenge 29 de seteme: Visita e dinar de clausura

Deixa un comentari