Gastronomia dels productes del mar en l'hostaleria del Baix Empordà: una radiografia etnològica

BacallàEl  divendres 14 de juny, a les 19.00h, el Museu de la Pesca organitza una nova sessió del cicle Cultura Viva sota el títol “Gastronomia dels productes del mar en l’hostaleria del Baix Empordà: una radiografia etnològica“. Aquesta conferència serà el marc per a la presentació dels resutalts de l’estudi liderat per la Fundació Promediterrània  “La cuina del peix als restaurants  del Baix Empordà: implicacions per a la indústria turística i el sector pesquer”, que ha tingut com a objectiu descriure, analitzar els trets definitoris i mesurar l’impacte pel territori de la cuina elaborada amb peix als restaurants de la comarca.

L’estudi ha pres una mostra significativa de restaurants de la comarca i n’ha analitzat les cartes amb el buidatge de més de 2300 referències de plats de peix. Amb l’ajuda del testimoni dels cuiners i responsables dels establiments, a partir d’una selecció de 33 restaurants es mesuren amb profunditat paràmetres com els usos del peix a la cuina del passat i actual, els estils culinaris, la formació dels cuiners o el coneixement i percepció dels consumidors d’aquesta cuina del peix.

Alhora, s’estudia l’impacte de la cuina amb productes del mar en el turisme i en el propi sector pesquer de Palamós. S’observa que la patrimonialització de la cuina del peix està jugant un paper rellevant en l’atracció de nous tipus de públics, un moviment articulat sovint en campanyes gastronòmiques específiques. Alhora, es constata que la relació entre la Confraria de Pescadors i els agents vinculats a l’hostaleria i restauració local és poc sòlida, manquen complicitats i no hi ha intercanvi d’informació, dificultant en definitiva una explotació més eficient de l’actiu turístic.

L’estudi conclou que la cuina del peix és ja un dels principals actius del Baix Empordà com a destinació turística. La responsabilitat dels restaurants en aquest sentit passa per l’aposta i la promoció d’espècies del territori menys conegudes, més econòmiques i amb un gran potencial gastronòmic. Deslligar “menjar peix” amb “pràctica de luxe” potenciarà la cultura del peix entre amples sectors socials i ajudarà a conscienciar la societat dels reptes i les oportunitats a encarar en els propers anys.

L’estudi ha estat dut a terme per l’equip d’investigació del Museu de la Pesca i Documare: centre de documentació de la pesca i el mar, i va comptar amb el suport de l’Agència de Gestió d’Ajuts  Universitaris i de Recerca, la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i la Diputació de Girona.

En breu la descàrrega estarà disponible a la web del Museu de la Pesca.

Leave a Reply