50 anys del pantà de Sau

L’ajuntament de Vilanova de Sau ha organitzat una sèrie d’activitats per commemorar els 50 anys del pantà de Sau. Des del passat 28 de juny es pot visitar a l’edifici del Mirador, una exposició realitzada en col·laboració amb el Museu del Ter sobre diferents aspectes relacionats amb la construcció del pantà. La presa de Sau es va inaugurar l’any 1963. El primer projecte datava de la segona República (1931), però les obres no s’iniciaren fins a principis de la dècada de 1940 i s’allargaren durant més de vint anys. L’embassament de Sau va ser construït per regular les avingudes del riu Ter i emmagatzemar-ne l’aigua amb una doble finalitat:  l’abastament d’aigua potable, i la producció d’energia hidroelèctrica. El 13 d’agost de 1963 el pantà es va començar a omplir. La previsió era de dos mesos, però unes fortes tempestes ho van fer possible en 48 hores. L’aigua va omplir part de la Vall i el pantà va esdevenir una realitat. Sota les aigües quedava Sant Romà de Sau, el poble que durant dècades havia estat el nucli principal i des de fa 50 anys resta submergit sota les aigües.

Consulteu tota la informació i els horaris a pantadesau.cat

6 respostes a “50 anys del pantà de Sau

  1. Em sembla recordar que en els últims díes abans d’inundar el poble,ja amb les cases i els carrers buits, es va rodar una pel.lícula, en blanc i negre), de fugitius i guardia civil: ” Camino cortado “, crec que es deia. Els personatges entraven i sostien de les cases abandonades si-us-plau-per -força; el detall que em va quedar grabat a la memòria va ser que un dels protagonistes s’extreia una bala de la cuixa amb una forquilla per a defensar-se.

  2. Efectivament Carmina, l’any 1955 es va estrenar “Camino cortado” de Ignacio F. Iquino. Uns atracadors, després de cometre un robatori i per tal d’esquivar un control de la guàrdia civil, prenen un “camino cortado”, que els portarà fins al poble de Sau poc abans de ser inundat…Gràcies pel comentari!

  3. Senyors, al veure que aquests dies que es celebra els 50 anys del Pantà de Sau, voldria fer una aportació encara que ja deu ser massa tard. És tracta que al moment que es va fer el Pantà el poeta-excursionista de la UEC en Josep Tarragó i Sauri, íntim amic de l’altre gran poeta Josep Punsola, ho va plasmar-ho amb un bonic poema,m’agradaria poguer-lo enviar i sé on. Si els hi pot interessar en podrien donar l’adreça on els hi puc enviar al meu correu. Moltes gràcies

  4. Gràcies per l’oferiment Guifré. Els actes per la commemoració dels 50 anys del pantà de Sau finalitzen la propera primavera, i per tant totes les aportacions seran molt ben rebudes. Així doncs, el poema de Josep Tarragó serà molt ben rebut. El contacte és el mateix Museu del Ter: info@museudelter.cat o 93 851 51 76, i moltes gràcies!

Deixa un comentari