Mostra de subhasta cantada del peix a Palamós

La subhasta a veu o cantada fou el sistema emprat pels pescadors per vendre el peix a les platges i llotges de Catalunya, fins a la progressiva informatització de tot el procés a la dècada de 1990. Es caracteritzava per la cantarella del subhastador que subhastava el peix a la baixa, tot emprant un argot i unes expressions, postures i gestos singulars, només comprensibles per als pescadors i peixaters participants.

Per posar en valor aquest element fonamental per a la història de moltes confraries catalanes, el Museu de la Pesca, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós, celebra aquest 19 de juliol a  partir de les 19h una mostra de subhasta cantada del peix en el marc de la celebració de la festivitat de la Mare de Déu del Carme. Aquesta acció de difusió i divulgació de les formes tradicionals de dur a terme la primera venda del peix comptarà amb la participació d’Albert Ros, pescador i antic subhastador de la llotja de Blanes i del col·lectiu de peixaters i peixateres locals. És un dels actes programats a Palamós dins del cicle Cultura Viva impulsat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals

La simulació de subhasta servirà també per presentar els resultats del projecte de recerca dut a terme a Montgat per l’equip format des del Museu de la Pesca, on els pescadors locals encara conserven la darrera subhasta a veu de Catalunya dirigida al públic consumidor.

El peix subhastat a Palamós el cedeix la Confraria de Pescadors i un cop realitzada l’activitat anirà íntegrament a parar al Banc dels Aliments de Palamós.

Per saber-ne més sobre l’evolució de la subhasta del peix a Palamós, es pot consultar el llibre d’Alegret, J.L. i Garrido, A. Història de la Confraria de Pescadors de Palamós. Palamós: la Confraria, 2004.

Deixa un comentari