El Ball de Diables d’Igualada (s. XV-XX). Un entremès dels temps medievals ençà

Dilluns, 26 d’agost de 2013, a les 19 h

Museu Comarcal de Cervera. Carrer Major, 115

Presentació del llibre El Ball de Diables d’Igualada (s. XV-XX). Un entremès dels temps medievals ençà, a càrrec de Daniel Vilarrúbias Cuadras, autor del llibre i Salvador Palomar Abadia, editor i autor del pròleg.

En aquesta monografia, Daniel Vilarrúbias redibuixa el mapa de la presència històrica d’aquesta mostra de teatre popular amb arrels medievals —posant la capital de l’Anoia al mateix nivell que les viles del Camp de Tarragona i del Penedès, sovint considerades referent d’aquestes manifestacions festives— i aporta dades valuoses per a entendre la trajectòria del ball al llarg dels segles. És, per tant, un estudi que, més enllà del seu interès en l’àmbit del coneixement de la festa igualadina, esdevé cabdal per a la percepció de tot el conjunt.

Des de la consideració del Corpus com a festa on es configura el repertori de balls i danses que nodreix les festes majors catalanes fins a l’actualitat, i amb un exhaustiu buidat de documentació conservada, el treball de l’autor ens apropa a una història que arrenca en l’entremès de «Sant Miquel i els Diables», al segle XV, i continua amb el que avui coneixem com a «Ball de Diables», entre el segle XVII I XX.

 

Deixa un comentari