Palamós rep les rèpliques de tres exvots del santuari de la Bell-lloc

El diumenge 8 de setembre, en el marc del tradicional aplec al santuari de la Mare de Déu de la Bell-lloc, el municipi de Palamós rebrà de mans del director del Museu Marítim, Roger Marcet, la rèplica dels tres exvots que l’any 1937 van ser custodiats i traslladats a Barcelona per a evitar la seva destrucció durant la Guerra Civil. La secció de modelisme naval del Museu Marítim han estat l’encarregada de realitzar les rèpliques d’una goleta de velatxo i la d’un bergantí del segle XVIII, i la d’una fragata de guerra del segle XIX, penjades originalmente al sostre del temple.

Un exvot és una ofrena material que té per objectiu el compliment d’una promesa o vot per un benefici rebut per part d’una divinitat en moments de dificultat. El santuari de la Bell-lloc va ser tradicionalment un espai d’oferiment d’exvots de caràcter mariner per part de mariners i pescadors de Palamós, com constata un inventari de 1828. Des de 1652 el santuari és també destí d’un romiatge, que actualment organitza l’Associació d’Amics de la Vall de Bell-lloc amb la col·laboració de l’Ajuntament palamosí.

Enguany, l’acte central del romiatge serà la recepció oficial de les rèpliques dels exvots, amb la intenció que puguin ser en breupenjats de nou del sostre de l’ermita. El programa d’actes inclou audició de sardanes, la missa amb la tradicional lectura del vot de la vila de Palamós i un dinar de germanor.

Leave a Reply