De les iguales a la cartilla: la medicalització a la Vall d'Aro

PRESENTACIONS AL COL·LEGI DE METGES DE BARCELONA I A GIRONA

Dimarts 1 d’abril de 2014, a les 18.00 h, al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (pg. de la Bonanova, 47). Taula rodona moderada per Sílvia Alemany (directora del Museu d’Història – Espai del Metge i de la Salut Rural, de Sant Feliu de Guíxols), i participada per Rafel Folch (antropòleg), Daniel Palomares (metge escriptor), Laura Francès (tècnica de l’Espai del Metge), i Emili Bernades (metge de família). Vegeu-ne aquí la informació publicada al web del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Dijous 3 d’abril de 2014, a les 17.30 h, a la Casa de Cultura de Girona (pl. de l’Hospital, 6). Col·loqui moderat per Joaquim M. Puigvert (Director de la Càtedra Martí Casals de la Universitat de Girona), amb la participació de Benjamí Pallarès (president del Col·legi Oficial de Metges de Girona), Daniel Palomeras (metge i escriptor), Sílvia Alemany (directora del Museu d’Història – Espai del Metge i de la Salut Rural, de Sant Feliu de Guíxols) i Josep Bages Civill (metge). Vegeu-ne el targetó editat per a l’ocasió.

+ info: Espai del Metge i de la Salut Rural. Tel. 972 821 575, 660 970 605, laura.frances@guixols.cat


Comelles, Josep M.; Alemany, Sílvia; Francès, Laura (2013) De les iguales a la cartilla. El regiment de la cosa pública, la medicalització i el pluralisme assistencial a la Vall d’Aro, Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Temes d’Etnologia de Catalunya; 24), 365 p.

De les iguales a la cartilla estudia el procés de medicalització d’una zona molt concreta del Baix Empordà, la Vall d’Aro, que engloba els municipis de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro i S’Agaró i Santa Cristina d’Aro, amb el propòsit d’explicar a través d’un estudi de cas una realitat més global: entendre què significà a Catalunya el pas d’una medicina plural, que combinava el saber experimental amb altres formes d’atenció, a l’hegemonia de la biomedicina actual. De retruc, la monografia vol també desmitificar la concepció que el món rural a la Catalunya anterior al franquisme era un desert mèdic. El període estudiat en aquest llibre va des de l’edat mitjana fins al 1967, any de la promulgació de la Ley de Bases de la Seguridad Social.

La recerca recollida i analitzada en aquest llibre ha estat coordinada des del Museu d’Història – Espai del Metge i de la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols, i forma part del programa de recerca Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) que duu a terme el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

+ info: Museu d’Història – Espai del Metge i de la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols. Tel. 972 821 575, museuhistoria@guixols.cat

Deixa un comentari