La "Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial a les Reserves de la Biosfera: el cas del Montseny", bona pràctica de salvaguarda del Patrimoni Immaterial per la UNESCO

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, reunit a Bakú (Azerbaidjan), ha resolt incloure avui dimecres 4 de desembre de 2013 la Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial a les Reserves de la Biosfera: el cas del Montseny dins del Registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

La Metodologia és una aplicació pràctica de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que ha tingut com a objecte d’estudi la reserva de la biosfera del Montseny. Es tracta d’un projecte pioner promogut per l’extingit Centre UNESCO de Catalunya amb la col·laboració de la Reserva de la Biosfera del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny “la Gabella”, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. Prenent com a partida d’altres inventaris i recerques semblants realitzades en aquest territori, es va realitzar aquest, el qual també va incloure entre altres tasques un treball de camp d’un any i un pla de participació comunitària. Les novetats principals d’aquest inventari és que pren com a referència el nou concepte de Patrimoni Cultural Immaterial establert per la Convenció de París (2003) i que ha estat confeccionat amb l’objectiu de servir d’exemple per a altres inventaris de patrimoni immaterial.

El resultat final de l’aplicació d’aquesta proposta metodològica al cas del Montseny és un recull de 294 elements, una relació que per la pròpia naturalesa de la matèria es considera inconclusa i que roman oberta a les aportacions de col·lectius i particulars, en especial d’aquells que hi estan implicats. La Metodologia és el primer projecte català que s’inclou dins del Registre de les Millors Pràctiques, una de les tres llistes que recullen exemples del patrimoni cultural immaterial de la humanitat junt amb la Llista Representativa i la Llista de Salvaguarda Urgent.

Tots els resultats del projecte Metodologia per a l’inventari del patrimoni cultural immaterial de les reserves de la biosfera: l’experiència del Montseny són consultables en línia a: http://www.unescocat.org/montseny/cat/

 

Deixa un comentari