Terres de cruïlla. Estudis sobre les comarques de la diòcesi de Tortosa

Martínez Romero, Tomàs; Pradilla, Miquel Àngel i Quixal J.Manuel (eds.): Terres de cruïlla. Estudis sobre les comarques de la diòcesi de Tortosa, Benicarló: Onada Edicions , 2013, 533 p.

Fidel al seu compromís quinquennal, el III Congrés de Cultura i Territori a les Comarques de la Diòcesi de Tortosa es va celebrar del 23 al 26 de novembre de 2011, organitzat per la Universitat Jaume I i la Universitat Rovira i Virgili. Com en edicions anteriors, també es van proposar dues poblacions per a portar a terme, respectivament, els actes cientificoacadèmics i la trobada d’entitats i associacions culturals de les comarques implicades en aquest projecte: Vinarós i Jesús.

Al llarg de les jornades previstes es va comptar amb la participació de més de noranta persones en les diverses activitats acadèmiques programades: les quatre ponències, les tres taules rodones i les més de cinquanta comunicacions serviren d’excusa magnífica per al coneixement i la comunicació entre habitants i investigadors d’aquestes contrades, territoris més units per sentiments personals, per relacions familiars i afectives, i per fets culturals, que no separades per accidents geogràfics.

Ara, dos anys, després, tenim el goig d’oferir al públic en general l’edició de materials allà presentats i discutits, amb la confiança absoluta que representen unes pàgines de lectura imprescindible per a entendre una part important del nostre passat i present i, per això mateix , de la nostra identitat.

Amb el suport de: Universitat Jaume I, Universitat Rovira i Virgili, Ajuntament de Vinarós, Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Mancomunitat de la Taula del Sénia, Diputació de Castelló, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Fundació Caixa Vinarós,  Museu de les Terres de l’Ebre, Cefireb-Vinarós, Campus Obert Seu del Nord de la  Universitat Jaume I , Fundació Jaume I ,  Institut Ramon Muntaner, L’Estança Harmònica

Articles d’interès etnològic:

Alanyà i Roig, Josep. “La religiositat popular al bisbat de Tortosa”. 23
Anglès Soronellas, Fina. “Orgues als municipis tarragonins de la diòcesi de Tortosa (Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià)” 53
Aragonés Salvat, Albert. “Notes i lectures d’astronomia popular”. 79
Castellanos, Eva; Collazos, Josep Antoni. “El camí de sirga”. 151
Castellvell, Ventura. “Els béns dels sarraïns a Benifallet a finals del segle XV”. 161
Escartí, Vicent J. “El Tenal (1793): un exemple de construcció de la memòria eclesiàstica”. 201
Fabregat Fibla, Maria Reis; Serra Masdeu, Anna Isabel. “Les ordinacions dels mestres de cases de Tortosa del segle XVIII: drets, deures i responsabilitats”. 213
Folch, Xavier. “Inventari i catalogació de les barraques de pedra en sec al terme de Tirig (Castelló)”. 239
Gavaldà, Antoni. “El sindicalisme pagès a les Terres de l’Ebre (1939-1944)”. 273
Grau Ferrer, Víctor. “El Memoràndum d’Antonio Emilio Damián Montagut (1891- 1967): repassem la història viscuda”. 317
Masdéu, Fina i Castro Ahedo, Isabel. “Literatura i cuina a Ilercavònia (propostes per treballar a l’aula)”. p.345
Ortí Ferreres, Joan. “Els jocs a la diòcesi de Tortosa. Estudi comparatiu de les manifestacions lúdiques de carácter tradicional de tres poblacions de la diòcesi”.p.357.
Pubill Soler, Biel. “Jugant riu avall. Una ullada al joc infantil dels nens de les Terres de l’Ebre del primer terç del segle XX a partir de l’obra literària  i memorialista dels nostres escriptors”.p.  405

Deixa un comentari