A propòsit dels límits de la cultura

«A propósito de los límites de la cultura, a propósito de las teorías de la identidad.»

Conversatori amb Alejandro Grimson (UNSAM)

Data: 22/01/2014 ― Horari: 11:00 – 13:00 h

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer, Institut d’Estudis Catalans, c/ del Carme, núm. 47, Barcelona.

Organització: Grup de treball en Socioantropologia dels mons contemporanis, de l’Institut Català d’Antropologia (ICA), i ERAPI – Laboratorio Cooperativo de Socioantropología

CAT / CAS

En aquest primer conversatori del nou any Alejandro Grimson conversarà sobre la manera en la qual pensa i investiga el tema de la cultura així com la manera en què han estat pensades les identitats. Assumpte aquest que ha tractat amb especial deteniment en el seu llibre Los límites de la cultura. Crítica de las teorías de la identidad (Siglo XXI, 2012) i el contingut del qual evoca de la següent forma: “Com articular les identitats subalternes i les desigualtats dins de grups determinats? Com conjurar l’horror que ens produeixen els fonamentalismes amb la comprensió dels sentits pràctics dels qui s’adhereixen a ells? Com vincular les teories generals sobre la globalització i la fi de les nacions amb les dades que confirmen l’existència de marcs interpretatius d’escales múltiples? Com estudiar allò que ens disgusta més enllà de la denúncia? Com explicar que si trobo que les nacions tenen rellevància cognitiva, afectiva i política per a milions no és perquè jo sigui nacionalista? La dificultat per exposar breument algunes respostes que he trobat i construït em va portar a escriure aquest llibre.”

Alejandro Grimson va estudiar comunicació en la Universidad de Buenos Aires, es va doctorar en antropologia per la Universidade de Brasília, és investigador del CONICET i professor de la Universidad Nacional de San Martín (UNSAM), on actualment és degà de l’Instituto de Altos Estudios en Ciencias Sociales. Entre les seves principals publicacions es poden destacar, a més del ja citat Los límites de la cultura, les següents: Relatos de la diferencia y la igualdad. Los bolivianos en Buenos Aires (Eudeba, 1999), La nación en sus límites: contrabandistas y exiliados en la frontera Argentina-Brasil (Gedisa, 2004), El otro lado del río. Periodistas, nación y Mercosur en la frontera (Eudeba, 2002),Interculturalidad y comunicación (Norma, 2002), Conflictos globales, voces locales. Movilización y activismo en clave transnacional (Prometeo, 201 0; escrito con Sebastián Pereyra) y Mitomanías argentinas. Cómo hablamos de nosotros mismos (Siglo XXI, 2012).

Deixa un comentari