En Ramon, el ranxero, de pescador a cuiner. La cuina de barca al Serrallo (text d’Imma Pujol i il·lustracions d’Antonio Latre) és un conte sobre els records d’un pescador del barri pesquer del Serrallo, al Port de Tarragona, que esdevé cuiner a la barca i, posteriorment, propietari i cuiner de restaurant. Fruit de la col·laboració conjunta entre la Biblioteca Pública de Tarragona i el Museu del Port de Tarragona, és el núm. 2 de la col·lecció “Petit Museu”, part del projecte “El Serrrallo un lloc de conte. La memòria dels pescadors”, que té per objectiu recuperar el patrimoni immaterial del Barri del Serrallo, a partir de la memòria i les vivències de la seva gent i de donar-les a conèixer, primer, com un conte oral. El primer conte Pere, El vermel, es fa a la mar. Com manar una barca al Serrallo tracta la pesca de l’arrossegament. El conte té dos parts: la primera (amb lletra lligada) és per infants a partir dels 4 anys; el segon més extens amb detalls patrimonials i de vocabulari propi del barri als anys 1950, és per a lectors de més de 10 anys, i disposa d’un glossari de termes mariners al final del conte per ajudar a la comprensió del text. És una iniciativa que sorgida del cicle de contes La mar bressol de contes. Contes des del bressol, organitzada dins el conveni de col·laboració per tal de difondre el patrimoni marítim i fomentar la lectura.
Edició: Centre d’Estudis Marítims i Activitats del Port de Tarragona
D. L.: T-1487-2013
Més informació: Museu del Port de Tarragona. Refugi 2, Moll de Costa. 977 259 400 ext 4421 museuport@porttarragona.cat i bptarragona.cultura@gencat.cat