Vicenç Bou. De la plaça al Paral·lel

La vida de Vicenç Bou (Torroella 16 gener 1885 – 6 gener 1962) és la història de la cultura catalana entre guerres. S’inicia en el món de la música de la mà del seu pare Genis Bou, fiscorn de la cobla La Lira de Torroella de Montgrí. On també fan de músic tres oncles materns.

El seu segon mestre és el director de La Lira, el flabiolaire Pere Rigau. Vicenç entra de trombonista a la cobla al voltant dels quinze anys. Aprèn violí amb el seu tercer mestre, Josep Reixac, de l’orquestra del Liceu. Ja l’any 2 del segle XX és trombonista dels Montgrins, cobla que dirigeix l’any 1909 a la mort de Rigau, Vicenç Bou té 17 anys. Durant el quart de segle que seguiria, els Montgrins arriben a excel·lir en qualitat.

Fiscorn, trombó, flabiol, piano i violí són els seus companys de viatge. La Barcelona d’abans de la guerra produïa els prestigiosos fiscorns Montserrat, que en temps de postguerra, davant la desfeta bèl·lica, anaven buscats pels instrumentistes de cobla. El mateix passaria amb les fàbriques artesanes de violins francesos que sembraren Europa d’aquests instruments entre les dues grans guerres.

A l’edat de 30 anys Vicenç Bou triomfa al Paral•lel barceloní, són els feliços anys 20, en els que les cupletistes Mercè Serós, Pilar Alonso, Contxita Panadès, Pepeta Iris i la gran Francisca Marqués López –Raquel Meller- popularitzen els temes del compositor. Emili Vendrell emociona amb les sardanes de Bou. Barcelona, París o Buenos Aires es fan ressò de les seves músiques.

Als 54 anys Bou veu truncada la seva carrera musical pel sotrac de la guerra; els seu cinc fills van al front. El fill gran no torna. El músic retorna vençut a Torroella i és víctima de l’oblit com tants i tants autors i intel•lectuals catalans.
Als anys 50 l’Aplec de Calella el fa renéixer, Bou torna a compondre fins que mor als 77 anys, un 6 de gener de 1962.
Llevantina, El saltiró de la cardina o Torroella vila vella sempre seran les sardanes d’en Bou.

El Museu Etnològic de Barcelona presenta aquest mes de maig al Museu d’Història de Catalunya l’exposició “Vicenç Bou. De la plaça al Paral•lel” en col•laboració amb el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí sobre la figura d’aquest músic i compositor català. En el marc de Barcelona, capital de la Sardana 2014.

Deixa un comentari