Calendari de festes amb pirotècnia

Carrera i Escudé, Manel (2014) Calendari de festes amb pirotècnia. Olot, Botarga Produccions (Els llibres de festes.org, 2).

A través de les seves 250 pàgines el llibre documenta algunes de les festes amb pirotècnia més destacades del país, amb la voluntat d’abordar en perspectiva panoràmica totes les modalitats de pràctiques pirotècniques existents. L’autor ha volgut que el llibre sigui un compendi de tot allò que es pot fer fent esclatar pólvora en contextos festius al llarg de l’any, de primavera a hivern. Així, s’hi poden trobar des del llançament individual i espontani de coets a l’aire o traques per mostrar alegria fins a les complexes piromàquies que impliquen a tot un poble, passant per pràctiques singulars amb pirotècnia per anunciar que la festa major comença.

Per mostrar la riquesa i diversitat existent l’autor ha dedicat un article complert i abundants fotografies a trenta-tres festes destacades. Algunes d’elles són de llarga tradició i molt conegudes, com la Cordà de Paterna, la Patum de Berga, la Festa del Corpus de Solsona, les Falles de València, la Festa Major de Sant Pere de Reus, la Cordà de Bétera, la Festa Major de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès o l’Entrà de la Flor, per citar-ne algunes, però també altres celebracions de nova creació, que van arrelant amb força, com la Festa de Sant Jordi de Mataró, la Festa Major de Granollers, la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, l’Aquelarre de Cervera, l’Escaldàrium de Caldes de Montbui, el Correfoc de Barcelona, l’Encierru de Sant Llagasta d’Esparreguera, el Volcanet d’Olot, la Tupinada de Falset…

A banda de les festes destacades amb fotografies, el llibre inclou un conjunt de ressenyes de nombroses festes menys conegues però també interessants, com la Volada del Drac de Banyeres del Penedès, la Fogardera de la Ràpita, els Bous de Foc de la Freixneda, el Sostre de Foc de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, el Festival d’Enceses de Bestiari d’Artesa de Lleida, la Festa de Sant Joan d’Artés, el Passaferes d’Alpens …

Més detall del llibre a festes.org

Deixa un comentari