Patrimoni etnològic i cultura marítima: una mirada al patrimoni gastronòmic dels pescadors

El divendres 4 de juliol, a les 19h, es presentaran al Museu de la Pesca de Palamós els resultats del projecte “Patrimoni etnològic, societat i cultura marítima (PESCUM)“, una investigació I+D+i de quatre anys, finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, destinada a estudiar els actuals processos de patrimonialització de la cultura marítima, així com els discursos, representacions i accions que se’n deriven.

Un equip multidisciplinar format per investigadors de diferents universitats i centre d’estudi d’Espanya ha recopilat el més extens inventari d’accions de patrimonialització de la cultura marítima, una tasca centrada al litoral de quatre comunitats: Catalunya, Andalusia, País Basc i Galícia. L’anàlisi d’aquesta informació ha constatat l’aparició de noves dinàmiques de revalorització de la mar, el paisatge marítim, la pesca, la navegació i seves infraestructures sobre la base del concepte de patrimoni etnològic. Alhora, es constata l’emergència de nous actors i agents que usen i se serveixen d’aquest patrimoni marítim amb tot tipus d’objectius i finalitats, tan culturals com econòmiques, polítiques i identitàries.

En aquest sentit, els investigadors del Museu de la Pesca i la Càtedra d’Estudis Marítims presentaran els resultats preliminars d’un estudi sobre  la construcció i l’ús del patrimoni gastronòmic mariner en la restauració comercial del litoral català. La recerca se centra principalment en les campanyes gastronòmiques, iniciatives orientades a la singularització dels destins turístics. Així, es constata un auge de l’adopció d’aquest tipus de cuina tradicional per a la promoció de les destinacions locals: suquets, arrossos mariners, fideus rossejats…, malgrat que l’oferta de plats i receptes proposats en aquestes campanyes sovint tingui poc a veure amb la cuina tradicional en la que diu fonamentar-se.

L’acte servirà també per presentar la pàgina web dissenyada per a la promoció i difusió dels resultats del projecte.

En l’acte participaran Eliseu Carbonell, director del projecte i investigador de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultura; Joan Lluís Alegret, professor d’Antropologia de la UdG i director de la Càtedra d’Estudis Marítims, i Alfons Garrido, documentalista i investigador del Museu de la Pesca.

La conferència s’emmarca en el cicle Cultura Viva 2014, organitzat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari