Taller de Tecno-Antropologia i eSalut Noves Tecnologies

Taller de Tecno-Antropologia i eSalut Noves Tecnologies per a fomentar la mobilitat entre la gent gran

A càrrec del Dr. Jordi Colobrans

Inici al setembre, inscripció oberta (veure formulari)

FITXA TÈCNICA

Organitza: ACPA (Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia)
Organismes participants: Livinglabing, i2Health Sant Pau, Projecte Com’on (Coopenhaguen LivingLab)
Lloc d’impartició: Barcelona (espai pendent confirmació)
Títol: Certificant d’Assistant Research del projecte Com’on
Orientació: Taller de formació-professionalització
Durada del taller: 15 de setembre a 15 de novembre
Modalitat d’impartició: Semi-presencial (4 Sessions presencials 15/09, 22/09, 13/10, 10/11, dilluns de 16:00 a 19:00)
Preu del taller: Tarifa general: 155€ (Socis/es ACPA: 115€)
Núm. places: Màxim 20
Requisits d’admisió: Graduats i estudiants universitaris
Requisits específics: SmartPhone tipus Android (Preferiblement un Samsung o que tingui una pantalla de 4,3’)

INFORMACIÓ GENERAL I INSCRIPCIÓ

web: http://acpantropologia.blogspot.com.es
c/e acpa@antropologia.cat  // Tel 93 410 37 77
Formulari d’inscripció

PRESENTACIÓ

Un dels objectius de l’ACPA (l’Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia) és oferir formació multidisplinar a tots aquells col.lectius universitaris que vulguin professionalitzar els seus coneixements acadèmics. La eSalut és un camp d’aplicació molt ampli que sempre té un denominador comú: L’ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) aplicades a cobrir necessitats o tractar de solucionar problemes relacionats amb la salut, l’atenció sanitària i el seu context.

El taller de Tecno-Antropologia i eSalut (eHealth). Noves Tecnologies per a  fomentar la mobilitat entre la gent gran impartit pel Dr. Jordi Colobrans s’adreça a persones interesades en conèixer i posar en pràctica la recerca en experiència d’usuaris (User Experience Research) en el camp de la salut, habitualmente investigadors socials i psico-socials, dissenyadors, desenvolupadors, psicòlegs de la percepció i investigadors de mercat.

En el taller de Tecno-Antropologia i eSalut (eHealth). Noves Tecnologies per a fomentar la mobilitat entre la gent gran abordarem un dels problemes que intenta resoldre la eSalut: el de la progressiva disminució de la mobilitat de la gent gran a mesura que envelleix i la conseqüent pèrdua de qualitat de vida que experimenten algunes persones. És possible aconseguir que les persones grans mantinguin o, fins i tot, incrementin la seva mobilitat i els efectes positius que se’n deriven? Com podrien les TIC contribuir al món de l’envelliment actiu?

Per a donar resposta a aquesta pregunta posarem en pràctica una de les hipòtesi de la eSalut: Si la gent gran se sentís més segura en el moment de desplaçar-se, probablement es desplaçaria més. En aquest taller explorarem un instrument que s’està dissenyant i desenvolupant amb aquesta finalitat en el marc del projecte Com’on (http://www.comon.lu), un projecte d’I+D+i de la UE dins del programa de la AAL (Assistant Ambient Living) (http://www.aal-europe.eu/) dirigida des del Coopehangen LivingLab (http://copenhagenlivinglab.com/) i on participen cinc països. Catalunya, hi participa des del livinglab de salut i2Health-Sant Pau (http://www.i2healthsantpau.eu/) a través de Livinglabing (http://livinglabing.com). L’instrument que explorarem és elComp’anion, una aplicació per a mòbil que permet acompanyar i comunicar-se virtualment amb als viatgers d’edat durant els seus desplaçaments.

OBJECTIUS

Tenir una experiència en el camp de la eSalut i el món de la innovació tecno-cultural.
Participar en un projecte europeu d’eSalut des del seu interior.
Proporcionar criteris i eines de treball perque els científics socials col·laborin amb dissenyadors i desenvolupadors.
Proporcionar una experiència real d’organització i exploració del prototip d’una aplicació per a mòbil amb usuaris reals.

CONTINGUTS

En aquest taller farem:

1) Una aproximació al coneixement dels projectes d’eSalut i als processos de co-disseny d’aplicacions informàtiques amb la participació activa del usuaris (aplicacions de la User Experience Research al camp de la Salut)
2) Una revisió en profunditat i crítica de què s’ha fet en aquest projecte i de la documentació generada des dels seus inicis fins al present (2012-2014),
3) Una exploració del darrer producte resultant d’aquesta recerca: el segon prototip de l’aplicació Com’panion

Per a dur a terme l’exploració de l’aplicació simularem una organització que té cura de la gent gran (una Care Organization) que farà de centraeta (Call Center). Paral.lelament, organitzarem una xarxa de viatgers i acompanyants (gent gran que es desplaça i acompanyants virtuals connectats a través de l’aplicació mòbil). Cada un dels assistents tindrà al seu càrrec una o dues persones jubilades a les que acompanyarà virtualment en els seus desplaçaments.

FORMAT, DINÀMICA DEL TALLER I CALENDARI DE SESSIONS

Per les característiques de l’experiència, aquests taller té un format obert i semi-presencial. Hi haurà quatre sessions presencials, la d’opertura, la de tancamente i dues sessions de seguiment durant el taller. Paral·lelament l’activitat es coordinarà de manera no presencial fent servir eines de la Internet social. Les sessions seran les seguents

S1 (Dilluns 15 setembre 16:00 -19:00) – Presentació del taller: Què farem i com ho farem. Tema: Introducció a món de la eSalut i la recerca amb usuaris. Instal·lació de l’aplicació al mòbil (Android), proves de connectivitat i exploració de l’aplicatiu.
S2 (Dilluns 22 setembre 16:00 -19:00) – Història del projecte Com’on, recerques relacionades i discussió dels diferents informes generats. Seguiment de les primeres experiències
S3 (Dilluns 13 Octubre 16:00 -19:00) – Seminari de seguiment
S4 (Dilluns 10 Novembre 16:00 -19:00) – Seminari de tancament, conclusions i valoració de l’experiència

Deixa un comentari